Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KONSTENS SYFTE.

Colombia har en intensiv historia av våldsamt statligt och paramilitärt förtryck, som bara har intensifierats under pandemin. Under nuvarande president Ivan Duque, allmänt sedd som en fortsättning på den tidigare presidenten Álvaro Uribes korrupta narkoadministration, har den colombianska regeringen misslyckats med att upprätthålla sin sida av fredsöverenskommelserna med demobiliserade gerillastyrkor och mord och försvinnanden av aktivister, dissidenter och revolutionärer. har ökat betydligt (Crimethinc).

FARC uppnådde efter 50 års väpnad kamp sitt främsta mål: en allmän jordreform för de fattiga bönderna. Cuba hjälpte till med förhandlingarna. Efter denna totala seger lade man ner vapnen och ombildade gerillan till politiskt parti. Men den högerextrema staten fortsätter att terrorisera sin befolkning. Inget annat en ett totalt politiskt maktskifte kan förändra den bilden, och det är inte otänkbart att det kommer, trots Trumps stöd till den genomkorrupta och despotiska Duque-regimen.

Den isländska konstnären med artistnamnet Shoplifter nyöppnar Kulturhuset i Stockholm med sin vitsigt betitlade utställning ”Chromo zones”. Med inspiration från popkonst och neurovetenskap vill den kända konstnären frambringa lycka hos besökarna. ”Vi behöver mer kultur som får oss att må bättre” (DN). Jag instämmer – om den också är meningsfull. Konsten kan inte motiveras som enbart underhållning. Banksys räddningsfartyg på Medelhavet ”Louise Michel” fyller alla ovanstående kriterier. Hans projekt inte bara får oss att må bättre, han räddar de facto liv. 

Konsten: Shoplifter. Bild courtesy artnet.

 

Citatet: ”Endast anarkisten kan känna sig själv levande, för anarkisten är unik bland människor. Det är den ende vars uppskattning av livet har sin källa i sig själv, fri från utomstående auktoriteters orena inblandning”. – Emile Armand, individualanarkist (1872-1962) I: ”Se sentir vivre”, 1910.

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: