Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Om ”Krönikan”s utveckling 2010-2020.

Jag kan fortfarande äta mogna björnbär i min trädgård, och rosorna blommar än. ”Guds nåd är varje morgon ny” kunde jag sagt om jag vore kristen. Och vad gäller den allra första generationen kristna så stämmer det nog. De skiljer sig markant från dagens (för att nu inte tala om KD!)

Jag har skrivit krönikor varje dag sedan bloggen startade valhösten 2010, det blir drygt 3000 inlägg men då är de längre artiklarna utanför Krönikan inräknade. Att göra en nyhetsöversikt dag från dag var syftet, och därmed blev den en sorts dagbok som hade kunnat ges ut som bok i pappersformat om något förlag skulle vara intresserat. Kan Åsa Linderborg så kan jag!

Jag skummar nyheterna i svenska och engelskspråkiga tidningar och sajter och gör sen en sammanfattning, med angivande av källa. Särskilt uppmärksammar jag alternativ media typ anarkism.info samt gatorna.info och aktuelltfokus.se plus övrig vänsterpress/bloggar. Facebook och Twitter någon gång; enstaka krönikor i Aftonbladet eller Magasinet Para§raf. Arbetaren och Internationalen sporadiskt. Vanligen brukar jag också översätta artiklar eller utdrag, t.ex. från Not Bored!, Counterpunch, Jacobin Magazine, Crimethinc, Anarchists Worldwide, CNN, BBC, Huffington Post, The Independent, Al-Jazeera, Rojava Report och New York Times m.fl. Industrious guy! Ibland bara mina egna reflexioner, ibland både och. Ett snyggt och felfritt språk med ett brett ordförråd ligger mig varmt om hjärtat; jag är smärtsamt medveten om påverkan från akademisk jargong och kanslisvenska – som en sorts kompensation odlar jag ett stort intresse för poesi. Enbart talspråk blir liksom inte heller bra, det är sakprosa som gäller. Direkta citat är mycket korta vilket anses vara tillåtet enligt gällande regler. Mitt eget material bjuder jag på. Sharing is Caring!

I början daterade jag krönikorna med årtal, månad och dag, sen släppte jag det men fortsatte att skriva dagligen. Ett genomgående problem – som är typiskt för vår tids nyhetsförmedling men som också påverkat mig – är ytligheten och inkoherensen. ”Vi påminns alltid om detaljerna för att vi hela tiden ska glömma helheten” som situationisterna brukade säga. Ibland men inte alltid har jag lyckats med en sammanhållen framställning eller ett tema. Men atomiseringen är svår att undvika för den vittnar ytterst om en av det rådande systemet fragmentiserad verklighet.

Vad gäller bildmaterialet under rubriken ”Konsten” kommer det från olika copyrightfria håll, mina egna målningar, Wikiart och gatukonst/graffiti på nätet. Jag anger alltid bildkälla som för det mesta är Public Domain. ”Citatet” kommer från mina egna citatsamlingar ”300 citat om konst” och ”Radikala citat”, även där med angivande av upphovspersonen. ”Politiken” som beledsagar Konsten gör att Staten, Kapitaket, våldsmonopolet, nassarna m.fl. får stryk efter vad jag anser dom förtjänar. Åt alla andra en obegränsad antiauktoritär kärlek. Under de tio år som gått har jag kunnat konstatera att den frihetliga socialism jag själv och exempelvis Tobias Hübinette omfattar blivit allt vanligare. (Inom paranres kan jag nämna att Tobias blev anarkist när han läst Daniel Guerin och jag själv fastnade föt George Woodcocks historik. Sen följde en livlig praktik!).

Jag brukar ha internationella nyheter först, därefter svenska och sist lokala nyheter från Lund. Detta var tidigare rubriker till varje avsnitt, inte numera men strukturen är bibehållen. Jag tycker dock jag har lyckats undvika det triviala, banala och sensationsmässiga: varken ”hund bet brevbärare” eller ”brevbärare bet hund”. Jag är heller inte den som skriver om privatsaker (Yolanda m.fl. gör det så mycket bättre) men ibland blir jag personlig och då inleder det stycket krönikan, i kursiv (se början av detta inlägg). Ja, nu vet ni det. Fortsätt att läsa och kommentera, det gör mig så glad!

S. Jacobson: Självporträtt, opp 2010. Av barn får man höra sanningen, brukar man säga. En liten unge som kom in med sina föräldrar på min nyligen avslutade utställning pekade på denna målning och utbrast ”Det ser precis ut som dig!” Bättre betyg kan man inte få ❤ .

***

Citatet: ”…att samla ihop de kringströdda kroppsdelarna.” — Annika Svenbro, konstnär.

***

 

En kommentar på “Om ”Krönikan”s utveckling 2010-2020.

  1. Pingback: VAD ÄR NYTT I NYHETERNA? | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: