Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ANARKISTNÄTVERKET OM ROSENGÅRDSUPPRORET.

Omkring 100 000 människor har tagit till gatorna i Minsk för att protestera mot president Aleksandr Lukasjenkos auktoritära styre. Under demonstrationerna har runt 250 personer frihetsberövats, många av dem greps av maskerade män (svd).

Vi, som anarkister, står emot rasism och polisbrutalitet, i solidaritet med migranter och alla dem som undertrycks, avhumaniseras, attackeras av stat och kapital. I förhållande till natten i Rosengårdupproret står vi med de som drabbas mest av dessa händelser för att visa resten av Sverige att dessa tendenser kommer att få motstånd. 

Detta uppror var legitimt och nödvändigt och vi kommer att fortsätta att visa solidaritet med rörelser som dessa i framtiden. Du kanske tror att bokbränning är bra i en demokrati, men vi vet vad dessa handlingar kan leda till, med Heinrich Heines ord: ”Varhelst de bränner böcker kommer de också i slutändan att bränna människor”. Vi känner till farorna med sådana saker och vi kommer att slå tillbaka för att förhindra att en sådan utveckling sker. Som i alla typer av liberala stater står polisen för och ansvarar för ett monopol på våld inklusive kontroll och attacker i våra stadsdelar eftersom de trakasserar och skadar både oss och våra grannar. Vi motsätter oss polisinstitutionen och stöder dem som kämpar mot den för att skydda sina samhällen. Vi är i solidaritet med folket i Rosengård i deras kamp mot förtryck av alla former. Detta uppror var mer än motiverat, vi anarkister stöder det och vi kommer att fortsätta att stödja uppror som dessa så länge rättvisa inte uppnås.

Låt oss förvandlas till stenen i de förtryckas hand. Avskaffa polisen, krossa fascismen, krossa staten! Solidaritet med de förtryckta! För en värld av frihet, jämlikhet och solidaritet utan gränser, rasism, förtryck och exploatering… för anarki!

— Anarkistnätverket Malmö (via gatorna.info).

Aktivister från Greenpeace inledde en ny blockad av Preems oljehamn i Lysekil på söndagen genom att klättra upp i kranar och kedja fast sig. Sex personer greps för brott mot skyddslagen (GP). – Det är lite som att gå mot röd gubbe för att förhindra att ett barn ska bli överkört. När inget annat fungerar måste man gå från ord till handling säger Isadora Wronski, Greenpeaces Sverigechef.

Konsten: Greenpeaces fartyg Rainbow Warrier.

***

Citatet: ”När kapitalister pratar om ”den mänskliga naturen” är det alltid med den konstiga idén att vi är ”själviska”. Har de sett på människorna? Människor är naturligt sociala. Människor är naturligt kooperativa. Så byggde vi samhällen. Genom att samarbeta. Socialt. Det är faktiskt det enda sättet att göra det på”. — Existential Comics.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: