Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RAINBOW WARRIER vs. PREEM.

Kvinnliga revolutionärer döljs rutinmässigt i historieböckerna. Men en ny biografi om Beatriz Allende – dotter och nära förtrogen till Salvador Allende, och internationalistisk militant – hjälper till att belysa vad det innebar att vara en revolutionär kvinna på Che Guevaras tid (Jacobin Magazine). https://jacobinmag.com/2020/09/revolution-chile-beatriz-allende-salvador-allende

Med röstsiffrorna 46–18 ställer sig en klar majoritet i EU-parlamentets miljöutskott bakom det förslag till klimatlag som ska göra hela EU klimatneutralt år 2050 (AB). 

Sjöfartsverket har stängt vattenvägen till hamnen i Lysekil.Detta med anledning av Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior, som i en protest mot beslutet att låta oljebolaget Preem bygga ut sitt oljeraffinaderi där, blockerat leden och hindrat oljefartyg från Norge att lägga vid.

– Det är ju praktiskt för oss att Sjöfartsverket nu själva blockerar in- och utfarten till Preem, på samma sätt som vi gör, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace (AB).

En polis avlossade ett skott på polisstationen i Borlänge. Nu får polismannen en varning, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Konsten: L. C. Tiffany.

***

Citatet: ”Låt oss drömma om en rosenskimrande värld, låt oss drömma om kärlek. Det är egentligen det minsta vi kan begära.” — Brand nr 2/2019.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: