Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RÄTTEN TILL SJÄLVFÖRSVAR.

Joe Biden försöker använda Martin Luther Kings arv för att väcka talan om ett lag-och-ordning-agerande mot protester. Men King gjorde en tydlig åtskillnad mellan våld mot människor och våld mot egendom – och han såg upplopp som en produkt av en orättvis social ordning (Jacobin Magazine). Han ansåg också att alla har rätt till självförsvar. Inte ens Ghandi förbjöd våld i varje enskild situation, och Fanon såg det som en akt av frigörelse. Om motståndarens våld är för massivt (typ nationalgardet) får man omgruppera och använda andra metoder. Se: ABC för Autonoma.

Revanschen: ”I dag följer alla Sveriges coronastrategi” (svd).

Vi är också många som med glädje ser att hon lyckades komma helskinnad med livsaptiten och fighterandan i behåll ut ur sitt tuffa år. Åsa Linderborg – med sin avancerade formuleringskonst, hårda vänsterkrokar och framtidsberikande socialistiska synsätt – behövs i det offentliga samtalet!” (Internationalen).

Konsten: Hard Edge. En genre inom måleriet med klart avgränsade geometriska former, särskilt populär på USAs västkust. Acryl. Här ett verk av Grant Higgins, 2015. Man blir sugen – verket påminner om godis, eller hur? Och med en kompromisslös färgsammansättning: ”tokrosa”, vitt, svart och ockra. Panelen med sina kanter verkar vara gjord i ett stycke, typ målad skulptur.

***

Citatet: ”Jag skulle kunna ÄTA färg”. Ivan Ivarson (1900-1939) Göteborgskoloristerna. ”Ty att måla är främst att dikta och återge i färg. Spelar inte färgen den första rollen kan det visserligen vara konst men inte måleri.”

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: