Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BILISM OCH REKLAM, FÖRSVINN!

När jag var barn på 50-talet propagerades det vilt för ”bilsamhället”. K G Hammarlund hade ett program som hette Sveriges Bilradio, med en klämkäck signaturmelodi med motorljud och signalhorn (klippet nedan). Min barndom förflöt i baksätet på en Opel Rekord, åksjuk. Veckohandla på Wessels och biltvätt var söndagsnöjet. Att ta körkort och köpa bil var alla skötsamma medborgares dröm, och flerfiliga motorvägar byggdes, den första mellan Malmö och Lund. Avgaserna låg i gröngula moln över alla städer och idag är en stor del av landet asfalterat för alltid, även på jordbruksmark. Det dör fler människor i trafikolyckor än i krig, och det lär inte upphöra för att bilarna elektrifieras. Kollektivtrafiken kunde byggas ut så att individualismbilismen kunde rationaliseras bort – med undantag av nyttotrafik, blåljusfordon och glesbygder. Alla återstående (el)bilar skulle lagstiftningsvägen tillhöra en allmän bilpool. Tycker jag!

Ett annat helt onödigt och skadligt fenomen är reklamen. Jag löpte själv risken att bli reklamtecknare och måla tvålar resten av livet men klarade mig och blev fri konstnär istället. Vi översköljs var och en med c:a 3000 ofrivilliga reklambudskap dagligen. Som vill få dig att köpa allt du vill ha men inget du behöver eller har råd med. ”En bra vara säljer sig själv” är ett bortglömt ordspråk – ju sämre vara desto mer reklam gäller numera.  Nätet förpestas av pop-up-reklam i alla sammanhang, och tidningarna innehåller numera uppemot 50% reklam och annonser. Trots (eller tack vare) att ingen köper dem. Reklamen är en pest. Läs Sven Lindqvists bok ”Reklamen är livsfarlig” (bild nedan) om du inte tror mig! Det reklamfria Kuba var en behaglig upplevelse när jag var där. Jag försäkrar att jag inte saknade den.

Konsten: Sven Lindqvists bok (1957). Finns i nyutgåva med förord av Nina Björk.

***

Citatet: ”Skådespelet genomsyrar allt. Inte bara uppenbara företeelser som media och reklam, utan det tränger också in i och förvanskar så gott som allt mänskligt handlande. Här är ‘representationen’ en av skådespelets mest verkningsfulla metoder – inte bara möjligheten att realisera politiska idéer är idag fjärmad från oss genom inrättandet av representanter, utan även våra innersta önskningar och begär”. — Ingemar Johansson, (1945-2014) om situationisterna.

***

I övrigt anser jag att också hundar, särskilt stora folkilskna sådana typ polishundar, bör förbjudas. Det gick på Island så det borde gå även här. Jag gissar att hundägare har ungefär samma personlighet som slavägare hade förr. Om man älskar djur kan man visa det genom att ge dem frihet och lämna dem ifred. Tycker jag!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 september, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: