Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NÄR POLISEN STJÄL.

Goda nyheter: Ny studie visar att fler kolkraftverk stängs än öppnas i världen. Det är amerikanska Global Energy Monitor, en oberoende organisation bestående av forskare som följer utvecklingen av fossila bränslen i världen, som i en studie visar att kolkraft håller på att minska kraftigt i världen (GoodNewsMagazine). Positivt!

Brittiska klimataktivister har blockerat två tidningstryckerier och stoppat eller försenat distributionen av ett stort antal av lördagens dagstidningar. Bakom demonstrationen står aktivistgruppen Extinction Rebellion (XR) som därmed trappar upp protesterna under en pågående tiodagarsaktivitet som nätverket genomför. Syftet är “att synliggöra dessa företags oförmåga att rapportera korrekt om klimatet och det ekologiska nödläget” (AB). Heja!

Världen har de senaste åren upplevt en ökande autokratisering, konstaterar V-Dem. Alltså att demokratin inskränkts och styret blivit allt mer diktatoriskt, auktoritärt, i allt fler länder. Drygt en tredjedel av jordens befolkning lever numera i länder som är i en period av autokratisering. På de senaste åren har flera stora länder blivit mer autokratiska. – Tendenserna liknar dem man såg på 1930-talet. Oroande, kommenterar V-Dems föreståndare Staffan I Lindberg, professor i statsvetenskap i Göteborg (Expo). Som en motkraft ökar också den antiauktoritära vänstern, icke att förglömma.

När polis stjäl – och människor dör. En del poliser och en del polisanställda tycks sakna allt vad moral och heder heter. En del av detta kan ligga i statsmakternas ihärdiga kamp för att anställa fler poliser och fler civilanställda. Denna ihärdiga kamp leder till att ett antal mindre lämpade individer blir anställda och väl hos polisen ligger hela ”godisbutiken” (beslagsförrådet) öppen för de som saknar samvete (Magasinet Paragraf). ACAB, FTP. https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/201607-nar-polis-stjal-och-manniskor-dor/

Det danska högerextrema partiet Stram Kurs har ansökt om att få demonstrera på flera platser i Stockholm nästa lördag. Partiet vill demonstrera mot Islam och bränna Koranen i flera ”svenska ghetton”, enligt partiets Twittersida. Nazistsvin.

Konsten: Odd Nerdrum. Det finns också kärlek och ömhet här i världen…

***

Citatet: ”Graffiti är vår tids enda konströrelse”. — Glenn O’Brien.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 5 september, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: