Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UPPROR OCH REVOLUTION.

Uppror och revolution – av Mirasol.

Det enorma sociala upproret i USA, hur det spelar upp i resten av världen, uppmuntrade oss att publicera denna text med brådska. Händelserna utvecklas snabbare och starkare än vi förväntat oss. Så mycket bättre!

I den här texten ställer vi en enkel fråga: hur kan vi vinna? Den första vågen av uppror som spred sig över hela världen 2018-2019 var förutsättningen för en ny revolutionär cykel. Idag har denna cykel öppnats igen, direkt i magen på världskapitalismen: USA.

Om revolutionen tar en riktning som dikteras av den legalistiska, demokratiska kanten av rörelsen eller till och med den så kallade ”radikala” kanten, om det som står på spel är en förändring av konstitutionen, reform av staten eller mer demokratiskt tugg, är nederlaget garanterat.

Själva rörelsens praxis bekräftar detta. Här är innehållet i proletärernas hegemoni över deras rörelse: attackera, ta och dela. Att sätta stopp för pompösa förklaringar och börja förändra livet, här och nu.

Att beslagta fastigheter, bostäder, allt. Dela mat och organisera denna omfördelning utifrån befolkningens behov. Att attackera staten.

Kort sagt, kommunistiska åtgärder. Revolutionära proletärer kommer att hitta polisen som möter dem. Men de kommer också att hitta samhällsledare. De hittar arrangörer, de som efterlyser förhandlingar. De som fortfarande tror att de kan ”tas i beaktande”.

Från Kim Kardashian till Jeff Bezos, den liberala borgarklassen, skrämd av den sociala branden och ilskan, lovar svarta människor att de kommer att övervägas. De lovar ett slut på rasism och de ljuger. Ingen representation, ingen bekräftande åtgärd, ingen polisreform räcker. Endast kraft kan besegra våld. Amerikanska uppror vet det: för att stoppa polisens rasism måste de avsluta polisen. Den magnifika rörelsen som tar fart i USA kan inte begränsas till några polisers övertygelse, till några smulor och löften om reformer.

Löften om en bit av den amerikanska drömmen, om integration i den kapitalistiska världen, moroten som får oss att tro att vi också kan bli rika, fördöms med rätta som en rasistisk mardröm.

Idag är det vi bevittnar att vår klass vaknar.

***

Hela texten (engelska) finns här: https://gatorna.info/threads/insurgency-and-revolution-2707/

Konsten: S. Jacobson: Joan Bayez, opd 1990.


15.jpg

***

Citatet: ”De enda lagar som är giltiga är naturlagarna”.   — Zenon från Kition (333-264 f.kr.), grekisk filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: