Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ÅSA LINDERBORGS DAGBOK, del 2.

”En revolution är ingen tebjudning”. — Korpulent kinesisk militärteoretiker.

(Forts. från del 1: https://anarchyisorder.wordpress.com/wp-admin/post.php) Jaha, så har jag kommit till sidan 328 i Åsa Linderborgs tegelsten ”Året med 13 månader” om tiden som Aftonbladets Kulturchef.  Hon är kluven inför Me Too-kampanjen som väller fram som en ångvält och drar med sig både skyldiga och oskyldiga. Själv menar jag att den var välbehövlig. Sex är alltid laddat i vår nyvictorianska era men sexuella övergrepp väcker ett rättmätigt feministiskt raseri. Virtanen avskedas utan att ha begått något brott på Cissi Wallins initiativ; hon döms senare för förtal. Svenska Akademien imploderar, Jean-Claude kommer att dömas mot sitt nekande till 2,5 års fängelse för våldtäkt och Sara Danius avgår med huvudet högt. (Läs hennes lilla bok ”Om Bob Dylan”, Bonniers 2017, den är suverän). Och över alltihopa svävar Horace på sina syrefattiga höjder.

Åsa berättar utförligt och ofta om maten dom äter, vad dom dricker och hur folk klär sig, som observant författare missar hon inte en enda detalj. Det är en privilegierad skara, eller två. Men sen kommer nästa katastrof: Åsas man lämnar henne och bara någon dag senare begår teaterchefen Benny Fredriksson självmord, möjligen på grund av en övertrampande AB-löpsedel. Men Aftonbladet är inte värst; alla Stockholmstidningar hetsar på samma sätt eller värre. Allt detta har ni redan läst om i tidningarna, men Åsas dagboksberättelse är både öppenhjärtlig, traumatisk och initierad, dock hade jag önskat mig mer politik.   — Fortsättning följer!

Min utställning intresserar tydligen! 41 målningar hänger nu vackert i den fantastiska Stora Salen på Vita Huset. Besökarna kommer och går. In kommer dansken Knud och vi berättar Djingis Khan-minnen för varandra. Jag bodde här redan 1971 när det var nybyggt, då på I-gården, sedan på E-gården och jag jobbade flera år på det berömda föräldrakooperativet Qulpåsen på (gissa!) Q-gården. Bara glada minnen. Knud gillade mina målningar!

Konsten: S. Jacobson: Glänta. Opp 2010. Finns med på den nu aktuella utställningen.


74.jpg

***

Citatet: ”Människornas längtan efter kärlek—vårt skönhetssinne har ingen annan källa. All konst, all dikt, all musik har druckit ur den”. — Hjalmar Söderberg.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: