Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VILKA ANVÄNDER VILKET VÅLD?

Jag har suttit vakt vid min utställning och redan fått komplimanger; ”underbara målningar” utbrast en besökare. Kan jag leva länge på. Det kommer säkert mer folk allt eftersom och jag är helt nöjd med den spatiösa lokalen. India Däck-kamraterna hjälpte mig att transportera hit den största målningen. Tack! Word out!

(Del 1).Så har jag börjat läsa Åsa Linderborgs nya bok.  Jag älskade ”Mig äger ingen” och jag har samlat flera modiga citat ur hennes krönikor i AB. Men sen blev det för mycket och det handlar boken om. Till en början Bokmässan 2017 och Nya Tider. Hon verkar inte se vad nazisterna gjort med ”yttrandefriheten” vars gränser vanligen mäts ut av den härskande klassen. Allas lika värde går före yttrandefriheten, annars skulle vi fortfarande ha Karl XII-nazisternas parad här i Lund. Det har vi inte längre tack och lov. Jag återkommer när jag läst mer.

Demonstranter och polis drabbade samman i Lafayette, Louisiana, en dag efter att polisen dödade Trayford Pellerin, en 31-årig svart man, utanför en närbutik. ”Återigen har videofilmer fångat en otäck dödlig incident av polisvåld mot en svart person som brutalt avrättades framför våra ögon,” sade Alanah Odoms Hebert, verkställande direktör för ACLU i Louisiana, i ett uttalande (CNN). Polisrasismen kräver nya offer.

Den 23 augusti 1927 avrättades Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti I den elektriska stolen i Charlestown State Prison, Massachusetts. Sacco och Vanzetti var italienska migranter och anarkister, falskt anklagade för mord under ett rån som de inte begick. Trots en av de största solidaritetskampanjerna i världshistorien avrättades dock männen helt enkelt på grund av sin övertygelse som anarkister. Aldrig mer! 

Men idag skärps åter tonen mot anarkisterna enligt Trumps önskemål, han har som bekant fått ”Antifa” på hjärnan. Man lyssnar inte på vad vi vill för att göra världen bättre utan upprepar entonigt ”Våld-våld-våld!” Men vi äger inga bombplan, atombomber, koncentrationsläger eller arméer, vi har inte dödat någon enda människa de sista hundra åren. Självförsvar är varje människas rätt och det fysiska våldet kommer som vanligt från Staten, fascisterna, de kriminella  och polisen – som det inte alltid är så lätt att skilja från varandra. 

Ett blodprov som avslöjar alzheimer har nu tagits fram. Forskningsgenombrottet uppmärksammas i den medicinska tidskriften JAMA. – Det stora nu är att man med ett enkelt blodprov är på samma nivå som dyra avancerade metoder. Det är 90 till 95 procent säkert, säger Oskar Hansson som lett den internationella studien. Vad som måste följa är en effektiv behandling, och forskning pågår.

Moderater tvingas starta kommunalt vårdbolag. Moderatkommunen Vellinge får starta eget vårdbolag, då marknaden inte lyckats lösa problemet med två äldreboenden som står utan ägare. (Proletären). Marknaden förstör allt i sin väg.

Konsten: Johannes Sveinsson Kjarval: Forest Palace, 1918. Som ett orgelackord.


forest-palace-1918.jpg!PinterestSmall.jpg

***

Citatet: ”På samma sätt som den enskilde individen inte kan leva utan drömmar så kan inte samhället klara sig utan konst”. — Dorinel Marc.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: