Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UTSTÄLLNING v 35-36.

Staffan Jacobson ställer ut på

Vita Huset, Ö.Torn, Lund

(bakom Ica Tornet) v 35-36.

OLJEMÅLNINGAR 2010-2020

***

GRATIS INTRÄDE – GRATIS KATALOG I FÄRG!

V 35, 24 aug-30 aug kl.15-19 (Må-To)

V. 36 (31 aug-6 sept) kl. 15-19 (Må-To)

Sista chansen! Vissa verk är till salu för humana priser.

******

”Staffan Jacobson – en originell och intressant bekantskap”. — Dala Demokraten 23/9 1978.  ”I am very impressed by your art”. — Jean Sellem, Art Professor. 2019-

Staffan Jacobson är författare, konstnär och forskare född i Vingåker 1948 och boende i Lund sedan 1959. Han uppmuntrades att teckna och måla av bildläraren Sven Hemmel, Ture Sventon-illustratören, på Katedralskolan. Blev den yngste illustratören någonsin i Lunds Veckoblad. Debuterade på Galleri HS i Lund 1965. Utbildad på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och på Grafiska Tecknare i Lund. Deltog i samlingsutställningar på Lunds Konsthall 1968 och 1969, därefter en lång rad separatutställningar i Falun, Malmö och Lund samt illustrationsuppdrag åt Liber förlag. Tecknade serier och porträtt på 1980-talet.

Konstvetenskapliga studier från 1987 och framåt. Sverige-Amerika Stiftelsens forskningsstipendiat i USA 1990. Filosofie doktor i konstvetenskap 1996. Under flera decennier avyttrade han en hel del av sin produktion till människor och institutioner som uppskattade den, för att under 2000-talet samla målningarna med tanke på en katalog men utan några pretentioner i övrigt. Ovärderlig stimulans har han fått i affinitetsgruppen kring India Däck Bokcafé i Lund.

Katalogen återger 100 exempel på S.J.:s konstnärliga verksamhet främst under 2000-talet och huvudsakligen olja på duk eller pannå. Någon gång förekommer en sparsam inblandning av collage, vanligen olja på papper som sedan klistrats in i målningen samt en del digital konst. Urvalet har gjorts från ett större material som också innehåller akvareller, teckningar, skisser och i en del fall foton som visar olika stadier i en viss målnings tillkomst.

Figurativa eller ej har hans målningar ofta en sagoaktigt karaktär. Höga träd belysta bakifrån, skogsgläntor, kvinnoansikten, flygödlor, ädelstenar och drömbilder. Politisk poesi möjligtvis. Kolorismen är central. Det utopiska målet har alltid varit ‘en hittills osedd färg’.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: