Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

POLISVÅLD KÄNNER INGA GRÄNSER.

Sedan 1991 har 437 aboriginer i Australien dött i polisförvar eller fängelseceller. Inte en enda polis eller fängelsevakt har någonsin hållits ansvarig. Och ingen behöver vara rädd för att de någonsin skulle bli det, för tre av fyra australier har en negativ inställning till aboriginer enligt en ny studie från Australian National University. (Anarchists Worldwide).

Just när vi trodde vi visste allt om galna poliser: En amerikansk polis var seriemördare. ”Golden State Killer” mördade 13 människor och begick minst 62 våldtäkter. Efter 40 års jakt är seriemördaren nu fast – polisen Joseph James DeAngelo, 72. Han har erkänt sig skyldig i utbyte mot att slippa dödsstraff och väntas dömas till livstids fängelse (Los Angeles Times).

Även den svenska polisen har en historik av våld och övergrepp som framför allt riktar sig mot minoriteter i landets olika förorter. Oftast begränsar sig våldet till misshandel av olika slag, både inne på polisstationerna och ute i samhället, men ibland leder det till regelrätta mord, såsom skedde i Husby häromåret (Riktpunkt).

Konsten: Kapitalismens sjunkande skepp och anarkismens livbåt.


capitalism-sinking-shipanarchism-lifeboat.jg_.jpg

***

Citatet: ”Den förste som inhägnade ett jordstycke och hittade på att säga ’Det här är mitt’ och fann människor som var tillräckligt enfaldiga att tro honom, blev den verklige grundaren av det borgerliga samhället.” — Jean Jaques Rosseau.

vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: