Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VI HAR DE UPPROR VI FÖRTJÄNAR.

Belarus’ diktator Aleksandr Lukasjenko säger att den ryske presidenten Vladimir Putin utlovat ”hjälp för att trygga säkerheten i landet” – vilket bara kan betyda invasion, med eller utan täckmantel. Belarus (som förut kallades Vitryssland) hör visserligen till Rysslands kärnområden, men den belarusiska befolkningen borde få bestämma här, inte Putin eller Nato. Just nu pågår en strejk bland fabriksarbetare i Belarus. (Foto courtesy TT).


sdlPEcrDIcyyH0-nh-2048x1369.jpg


Sedan den 10 augusti har människor över hela Belarus börjat göra uppror mot Lukashenkos diktatur. I otaliga demonstrationer kolliderar de med polisen och låter inte statens brutalitet och tusentals arresteringar stoppa dem. Det militanta motståndet mot staten inleddes främst av förra veckornas uppenbarligen riggade val. Men med tiden har det vitryska folket sakta börjat tvivla på hela det politiska systemet, som har varit i en djup ekonomisk och politisk kris i åratal.

I denna situation är den anarkistiska rörelsen nästan den enda politiska kraften som agiterar vid samhällets bas och erbjuder ett verkligt alternativ till statlig kapitalism och förtryck. Därför är den involverad i centrum av det nuvarande upproret, liksom för att stödja dem som skadats eller arresterats.

Som internationalister förklarar vi vår solidaritet med folkets uppror i Vitryssland. Länga leva internationell solidaritet!
Länga leva anarkin! (Anarchists Worldwide).

Europarådets kommitté för förebyggande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) bekräftar att Natostaten Turkiet fortfarande ägnar sig åt systematisk tortyr. Förutom tortyr förvägras även många fångar rätten till sjukvård. https://aktuelltfokus.se/europaradets-kommitte-turkiet-bedriver-systematisk-tortyr/

Konsten: S. Jacobson: Sunset Valley.


sunset-hill

***

Citatet: ”Vi har de uppror vi förtjänar.” – Alain Badiou, (f. 1937) filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: