Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

UNDERLANDET.

Libanon. Aktivisten Hussein El Achi: ”Det som hände den fjärde augusti blev en vändpunkt för vårt land. Vi vädjar inte längre, nu kräver vi förändring av det feodala samhälle där den styrande klassen så länge har missbrukat sin makt. Vår vrede kommer att förändra samhället” (svt). https://www.svt.se/nyheter/utrikes/demonstrant-i-libanon-vi-kraver-forandring

Antifascisterna är de som i alla år och inte bara den 30 november hållit nazisterna borta från Lund. Vad gör då Lunds kommun i den frågan? Ingenting – utom att utöka sitt program mot s.k. våldsbejakande extremism med, hör och häpna, djurrättare och miljöaktivister (SDS). Det hade däremot varit på sin plats om man koncentrerade sig på att inte släppa nazisterna innanför kommungränsen och gjorde detta officiellt med en kommunal skylt ”Lund – Nazistfri Zon”. 

Konsten: August Strindberg: Underlandet, olja på papp, 87 X 67 X 5 cm, 1894. Strindberg målade med olja och palettkniv, vanligen stormande hav i grönt, vitt och svart. Detta är en mer romantisk målning, en skogsglänta och ”féer med släp av skyar”- men före sin tid i sin spontana stil. Målningen finns att se på Nationalmuseet i Stockholm.


StrindbergUnderlandet1894.jpg

***

Citatet: ”Erfarenheter, studier, lifvet har fört mig dit: jag är anarkist!”    — August Strindberg, i brev till Carl Larsson, maj 1887.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 10 augusti, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: