Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

PÅ DEN FÖRLORADE UNGDOMENS CAFÉ.

Francois Bott: “På den förlorade ungdomens kafé: En begravningsoration av Guy Debord.”


Unknown.jpeg


 

Guy Debord avvisar både beröm och fördömelse. En av hans filmer heter Réfutation detous les jugements tant élogieux qu’hostiles. Men vi kan fortfarande lyfta fram nöjet med att läsa hans texter, eftersom de kräver och provocerar fram en passionerad läsning. Långt ifrån att vilja locka till sig samtida gynnare misshandlar Debord många av dem som han förnekar med grymheten hos en storslagen inkvisitor och därpå överger dem. Han tar upp Chateaubriands ord och anser att man i vår era måste ”fördela föraktet sparsamt, eftersom så många förtjänar det.”

Av herrarna och slavarna i denna era gör han den allvarliga bedömningen att för honom är det ett ”katastrofalt skeppsbrott.” Författarens förföriskhet kommer just från strängheten i hans kritik och den suveräna formen som han ger den. Publiceringen av hans filmverk kombinerar elegans, passion och fasthet.

I ”In girum imus nocte” gör Debord en begravningsoration över en era präglad av ”kriget som ett samhälle för mot sig självt, mot sina egna möjligheter.” Utan tvekan kan den här världen leda de mest entusiastiska och dagdrömmande sinnen till misantropi. ”Det har blivit oreglerligt, denna bortskämda värld där nya lidanden är förklädda under beteckningen gamla nöjen och där människor känner så mycket rädsla. . . . De vaknar bedövade och söker famlande efter livet. ”

Det regnar i Paris. Vi undrar om vintern snart ska ta slut, eller om vi åtminstone i dessa likgiltiga tider kan känna den magiska förtvivlan och de oöverträffade njutningarna av vintrarna som var våra. Författaren skriver ett requiem för sina försvunna år; han framkallar den ”dunkla melankoli som har uttryckts med så många hånfulla och sorgliga ord på den förlorade ungdomens café.” Vi kommer att dö en dag, snart. Och så, låt oss aldrig vara ovärdiga vår stolthet eller våra ambitioner. Det tror jag är lärdomen vi kan dra av Guy Debord.

***

Courtesy Not Bored! Övers. S. Jacobson.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 31 juli, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: