Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

PERSONLIGT MEN INTE PRIVAT.

Litet meta-information nu för de som är nytillkomna. Jag ser mig själv (bl.a. genom denna blogg) som agitator. Jag agiterar för en bättre värld. Och jag gör det efter nära 70 års erfarenhet & kunskap på djupet om den frihetliga socialismen.  Forskningsstipendiat i USA 1990, doktorerade i konstvetenskap 1996. Jag har ofta bott i kollektiv och hela tiden  varit aktivist, först i skogen och sen i staden. Sedan bloggen startade för 10 år sedan har jag skrivit minst 3000 artiklar och krönikor. Responsen har varit överväldigande och jag är helt nöjd med besökssiffrorna.

Nedan t.h. 1968: Håret växte, föräldrarna grät, världen stod i lågor. Nedan t.v. 2020: Äldre gentleman och då som nu anarkist – och i en ”riskgrupp” (låter som en utmärkelse). Håret växer inte längre, föräldrarna har slutat gråta men världen står fortfarande i lågor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag är 70+ och min pension räcker till det 
keddy-1969.jpgnödvändigaste – som oljefärg t.ex. 🙂 Mitt konstintresse är lika stort som det är för politiken, och jag har hela konsthistorien levande runt omkring mig. Älskar old   school graffiti, älskar Banksy och det coola Bristol. Älskar Vingåker där jag föddes och Lund där jag bor, älskar mina söner och barnbarn. Jag målar själv, forskar, översätter och skriver böcker, om det har kunnat undgå er. Så nu vet ni det! ”Sveriges Chomsky” ville någon kalla mig men jag vill bara vara mig själv och är egentligen en sorts eremit light. Dagens händelser och ”ett rikt inre liv” räcker för mig.

Men kamraterna på India Däck Bokcafé i Lund glömmer jag aldrig någonsin, ett autonomt Eden i den omgivande  kapitalismens jämmerdal där jag hade äran och nöjet att jobba vid olika tider i närapå 20 år. Den bästa arbetsplatsen på jorden. Nu får det vara nog med panegyrik — över till något helt annat!

***

Ett nytt optiskt material, Superstealh, har besannat drömmen om en osynlighetsmanteln, skriver Illustrerad Vetenskap 12/2020, s. 30-31. Ljusstrålarna dirigeras runt den person som står bakom skärmen av materialet och endast bakgrunden syns då. Det kan också göra solceller 3 gånger effektivare. Något för autonoma demonstranter, kanske? 🙂 ”Du är anhållen. Eh…Var tog du vägen?”

I samma tidskrift får vi också veta att den gåtfulla mörka energi som uppfyller merparten av kosmos består av hexakvarkar, som är helt annorlunda än andra atomära konstruktioner i universum. Om man nu blev klokare på det. En sorts förklaring ska det iaf vara, vilket är en framgång mot att förut visste man alls ingenting. Nada.

Att forskarna nu kan skjuta upp det kvinnliga klimakteriet med 20 år är lättare (samma tidskrift) att greppa, och säkert mycket lovvärt. Att istider historiskt slåss mot hetare perioder låter bra; har vi tur så slår de ut varandra, men det går inte att lita på så alla åtgärder i Parisavtalet måste ändå uppfyllas om klimatförändringen ska kunna mildras. Totalt och omedelbart fossilstopp med strikt förbud mot avgasbilar är väl ändå det minsta planeten kan begära!

 

images-2

vinjett2.jpg

vinjett2.jpg

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 juli, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: