Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD SITUATIONEN KRÄVER.

När Greta talar om klimatkrisen brukar hon inskärpa att det krävs ”omfattande åtgärder som måste komma snabbt” Hon stödjer sig på vetenskapen och vetenskapen stödjer henne. År 2050/3000 kan i värsta fall hela jorden utom Sibirien, Alaska och kanske någon mer plats vara obeboelig. Om nu hela världens befolkning ska trängas på en allt mindre yta krävs det att vi fördelar det vi har – en omställning  som kräver ”omfattande åtgärder som måste komma snabbt”. 

Det räcker inte med att nativiteten sjunker. Kapitalismen, Staten och ojämlikheten står i vägen. Havsnivån höjs. En folkvandring av jätteformat där vi alla är klimatflyktingar kan bara mötas med totalt fossilstopp, respekt för naturen, frihetlig socialism, solidaritet och gräsrotsdemokrati. 

Revolutionen kan inte komma snabbt nog. #Me too och #I can’t breathe visar att ett paradigmskifte är möjligt, hittills inom begränsade områden. Denna märkliga Corona-vår 2020 visar det sig också att allmänheten är klokare än överheten. Nu krävs det en helomvändning – om inte också människan ska bli en av alla utrotade arter. Har vi riktig tur får vi chansen till en omstart – i ett helt annat samhällssystem. Läs Kropotkins Ömsesidig hjälp, läs Hans Widmers Bolo’bolo. Det är så vi måste leva och det per omgående.

 

bolo1.jpg

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 17 juli, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: