Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NATIVITET PÅ GOTT OCH ONT.

Fruktbarhetskvoten – det genomsnittliga antalet barn som en kvinna föder – faller. Om den faller under ungefär 2,1 börjar befolkningsstorleken att sjunka. År 1950 fick kvinnor i genomsnitt 4,7 barn under sin livstid. Forskare vid University of Washingtons Institute for Health Metrics and Evaluation visade att den globala fertilitetsgraden nästan halverades till 2,4 2017 – och deras studie, publicerad i Lancet, projekterar att den kommer att sjunka under 1,7 år 2100 (BBC). 

Frågan är om detta enbart är negativt. Vi är för många människor på jorden. Under en period i mänsklighetens början var vi så få som 20 000, nära utrotning med andra ord. I cirka 2 miljoner år hade människorna en stabil nisch i naturen; det föddes och dog ungefär lika många. Det är med industrisamhället som ”befolkningsexplosionen” blir ett problem och 1950 var kvoten alltså 4,7. Kanske kan livet bli bättre och påverkan på naturen mindre med en måttligare folkmängd. Särskilt om också klimatkrisen bemästras.

Solidaritet med städarbetarna! @stadarbetarna Kampanjsida om de polska städarbetarnas fackliga kamp för bättre villkor. Följ oss även på: http://facebook.com/stadarbetarna

Konsten: S. Jacobson: Potlatch 2.


potlatch2.jpg

***

Citatet: ”Nationell samhörighet är aldrig av naturen given utan uppfinns genom att historien läggs till rätta utifrån särskilda syften”. — Jan Selling.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 juli, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: