Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

USA: DÖDSSTRAFFET OCH FÄNGELSERNA.

En avrättning i Indiana, USA har åter väckt frågan om dödsstraffet. Giftsprutan är det vanligaste tillvägagångssättet, men läkemedelsbolagen vägrar att sälja de gifter som behövs, vilket har lett till att flera avrättningar har blivit orimligt utdragna. Elektriska stolen, gaskammare och arkebusering användes tidigare. USA är det enda västland som fortfarande praktiserar dödsstraff. 1935 avrättades 197 personer. 1130 avrättningar med olika morbida metoder har verkställts sedan 1976. Väntan på straffet (The Death Row) kan vara i åratal eller i decennier. Med bara 5% av världens befolkning har USA mer än 20% av världens fängelsepopulation – vilket gör denna ”frihetens hemvist på jorden” till världens största fängelse. 2 miljoner fångar, 1% av befolkningen, varav de flesta är svarta eller hispanics. 

Privata fängelser är vanliga, och vinsten på fångarnas obetalda arbete (jmf: slaveri) ses som lukrativ. Fångarna förvägras grundläggande mänskliga rättigheter och får t.ex. inte rösta. CIA har också utvecklat ett system av hemliga tortyrfängelser, ”Black sites”, utomlands, t.ex. i Östeuropa, dit ”terrorister” flygs in – på så sätt kan man undgå inrikes lagstiftning. I koncentratonslägret Guantanamo hålls fortfarande, sedan 2001, ”illegala kombatanter”, anklagade utan bevis för terrorism, fängslade med tortyr.

Jag kan inte avstå från ett av Banksys citat: ”Den som är för dödsstraff borde skjutas”.

Poliser i Tunnelbanan? Det är ett förslag från SL som polisen inte ser något behov av. Föga förvånande har ett annat angreppssätt, ”Stop and Search” en stark rasistisk slagsida mot etniska minoriteter. Svarta löper 25 gånger högre risk att stoppas än vita och de med asiatiskt ursprung eller härkomst tre gånger högre. En betydligt enklare och ofarligare metod vore att införa nolltaxa. https://www.etc.se/ledare/ar-ett-rasistiskt-och-ineffektivt-program-utmarkt-stockholm

Konsten: S. Jacobson: Gems.


413.jpg

***

Citatet: Konstens egentliga mål är att bli ett med livet. — Gunnar Ekelöv.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 juli, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: