Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

HELLRE HILDUR SANDBERG ÄN KARL XII !

Statydebatten och BLM är långt ifrån över. Naturligtvis försvinner inte ”historien” med slaverimonumenten, historien ligger kvar. Men vår tid har rätt att omvärdera den. Det finns också tveksamma fall, potentater som i någon mening gjort både ont och gott. De värsta är nu borta, framförallt de konfererade minnesmärkena i USAs sydstater. 

Här i Sverige ligger slavhandlarna De Geer och Gustav III illa till, mer än den timide Carl von Linné. Men våra otäckaste krigarkungar står kvar: Karl XII och Gustav Adolf från ”Stormaktstiden”. De var inte rasister, så subtilt gick det inte till, de mördade alla utlänningar utan urskillning som stod i vägen för deras imperialistiska ambitioner. Hundratusentals liv har de på sina samveten, inte bara i strid utan de var också ansvariga för den svenska civilbefolkningens svält. Dom borde genast bort, och om inte de styrande i Stockholm och Malmö gör något så kommer de säkert att försvinna på annat sätt. Det räcker med Zlatan. 

Och varför inte radikala medicinstudenten och feministen Hildur Sandberg, ”Lejoninnan från Lund” i stället för den djupt konservative Esaias Tegnér här i Lund? Äntligen en kvinna. Något att vara stolt över, som omväxling.

Konsten: Hildur Sandberg (1881-1904). Målning av Anders Trulson.


***

Här kan du läsa mer om ”Lejoninnan från Lund”: https://rattvishistoria.historiska.se/2015/11/23/hildur-slogs-for-kvinnors-ratt/

***

Och här kan du läsa om vilket elände Karl XII fortfarande åstadkommit den 30 november! https://konstochpolitik.org/2011/06/23/betydelsen-av-30-november/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 10 juli, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: