Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

CHILDREN OF FIRE.

I en BLM-demo nyligen kunde man läsa på ett av plakaten: ”Is breathing a white privilege too?”

Om ”våldsmonopolet”. Våldsmonopolet hittas ingenstans i lagstiftningen. Det är ett sociologiskt/statsvetenskapligt koncept, en beskrivning av en stats funktioner, där våldsmonopolet inom dess territorium är ett faktum, dvs ett cirkelbevis. Might is right. Max Webers föreläsning ”Politics as Vocation” 1919 finns på engelska här:

Klicka för att komma åt Weber-Politics-as-a-Vocation.pdf

Det var Max Weber som nu gav upphov till föreställningen om ”Våldsmonopolet”. Och ett monopol som inte stöder sig på lagstiftning eller demokratiska beslut behöver inte vara legitimt; ur en anarkistisk synvinkel är varken staten eller någon av dess funktioner legitima. Weber – som var liberal – såg inte detta som ett problem; trots att han deltog i Tyska Revolutionen!

Children of Fire-initiativet offentliggjorde ett skriftligt uttalande om motståndshandlingar i Turkiet i juni. Initiativet säger att dess enheter har genomfört tiotals åtgärder i många städer. Enligt uttalandet genomfördes 88 brandattacker inom en månad med inriktning på 23 fabriker, 38 fordon, två turistplatser, 7 arbetsplatser, en guvernörs byggnad, en kommunal byggarbetsplats, två militära logier, en hamn, en parkeringsplats, en båt och en skola, samt en punktering av däck på 45 fordon. Tre lastbilar skadades också kraftigt.

Brandattackerna ägde rum i Balıkesir, Sakarya, Istanbul, Izmir, Bursa, Adana, Antalya, Kocaeli, Antep, Ankara, Trabzon, Manisa, Denizli, Muğla, Isparta, Konya och Çanakkale (Anarchist Worldwide / via ANF English).  https://anfenglishmobile.com/news/children-of-fire-initiative-issues-balance-sheet-for-june-44966

Konsten: Sean Scully: Wall of Light in Desert Night, 1999. ”Den ostoppbare” konstnären som bevisar att måleriet lever än i dessa yttersta postmoderna dagar…


wall-of-light-desert-night-1999.jpg!seanScully.jpg


***

Citatet: ”Om man läser om alla mina böcker, märker man att jag på djupet aldrig förändrats, att jag förblivit anarkist…” — Jean-Paul Sartre i Novel Observateur 30/6-6/7 1975.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 juli, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: