Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KLASS OCH RAS.

Mitt i protesterna och den återupplivade Black Lives Matter-rörelsen framförs ras ännu en gång som det sociala axiom som mest behöver korrigering. Ur perspektivet av ”raskapital” kan kapitalismens sjukdomar inte meningsfullt hanteras förrän vit överhöghet har besegrats. Ur ett vänsterperspektiv som grundar sig i Marx och historia är ras en produkt av kapitalismen, inte dess orsak. De ekonomiska förhållandena bakom träldom och slaveri föregick båda begreppet ras. Och den uppfattningen börjar med ekonomiska förhållanden för att hävda att ras någon gång blev en orsaksfaktor i sig (Counterpunch).

Linnéstatyn i Växjö. I helgen lyckades ett uppenbart trollkonto på Flashback trolla sönder stora delar av landets högerextremister. Vilket bland annat resulterade i att en handfull svärjisar spenderade sin lördag med att sitta i en park och glo på en staty i gassande sol (Aktuellt Fokus).

Monumenten som lever farligt” är en rubrik i Sydsvenskan. Ja, och? Är det inte bättre än att de svarta lever farligt, livsfarligt till och med? Den liberala lösningen är förstås en liten skylt vid statyn med ”förklaringar”. Om statyn har ett konstnärligt värde – in med den på muséet! I annat fall bort med den, och då tänker jag exempelvis på slavhandlaren Gustav III som också förbjöd parlamentet och gjorde sig enväldig, på de grymma krigarkungarna Karl XII och Gustav II Adolf med hundratusentals offer på sina samveten. Där duger inga pedagogiska små skyltar.

Konsten: Courtesy Anarchist Worldwide.


t-bail4comrades-768x357-1.png

***

Citatet: ”Jag är för våld om icke-våld innebär att vi fortsätter att uppskjuta lösningen på de svartas problem enbart för att undvika våld.” — Malcolm X (1925-1965) svart muslim, revolutionär socialist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 juni, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: