Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

STATYERNA FALLER SOM KÄGLOR VÄRLDEN ÖVER.

Statyupprensningen i USA och världen fortsätter. Hur länge ska vi stå ut med krigarkungarna Karl XII och Gustav II Adolf? Här är en uppdaterad lista:

Man kan ifrågasätta bruket av statyer i sig, men Linné i Lund (och Gandhi i Sydafrika) har tämligen oförskyllt råkat illa ut. Linné använde inte ordet ”ras” och det är knappast hans fel om nutida socialdarwinister och rasister (felaktigt) hänvisar till honom. Hans passion var katalogisering, inte värdering, och att det nu står BLM på sockeln till hans staty tror jag inte han hade protesterat mot.  Gandhi hade rasfördomar som mycket ung men knappast senare i livet – och han körde ut de brittiska kolonialisterna ur Indien. Däremot kan han kritiseras för sin lama inställning till kastväsendet och Indiens delning blev av olika skäl en katastrof. Det finns alltså en gråskala här (var platsar t.ex. Tegnér in?). De ”äkta” sydstatsrasisterna, krigsgalningarna och slavhandlarna är tillräckligt många. Bort med dem!

Högsommarväder yipee! Och onda ögat på de som gnäller om ”värmebölja”. Gläds åt värmen så länge det varar, tycker jag. Helt normalt för årstiden. Mina pionrosor stortrivs när de också fått vatten. Att pyssla i trädgården är balsam för själen.

Läkemedel som redan finns på marknaden testas nu mot coronavirus. Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet har undersökt 1. 500 läkemedel som redan är godkända, och flera tester visar att några hämmar eller stoppar viruset helt (SDS).

Musiken: Bob Dylan: I Contain Multitudes. 

Konsten: Garden of Allah, 1918.


garden-of-allah-1918.jpg!Large.jpg

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 juni, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: