Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RASISMEN PÅ RETRÄTT I USA?

Allt fler statyer av sydstats- och nordstatsrasister tas nu ner i USA. Sydstaternas vicepresident Alexander Stephens sa i ett anförande i mars 1861: ”Vår nya regering bygger på den stora sanningen att negern inte är likvärdig den vita mannen; att slaveri underordnad den överlägsna rasen är hans naturliga och normala tillstånd.” Det handlar inte om historia utan om rashat, skriver CNN. 

Inte mindre än tio (10) amerikanska presidenter var slavägare: George Washington, Andrew Jackson, James Madison, James Monroe, James K. Polk, Thomas Jefferson, Martin van Buren, William Henry Harryson, Jon Tyler, Zachary Tyler, Andrew Johnson, Ulysses S Grant. https://pres-slaves.zohosites.com/john-adams.html

Polisvåldet i Sverige: Att föra in en batong i anus som nyligen skedde – utan påföljder – kan aldrig vara acceptabelt och jag hoppas att beslutet omprövas och att ansvarig polis åtalas och blir av med jobbet. Uppenbarligen får polisen göra lite som de vill och det räknas som en del av tjänsteutövningen alternativt så bedöms det som en olycka. Jag blir tyvärr inte förvånad. Exemplen där de som har våldsmonopolet förgriper sig på medborgarna, blir allt fler (Magasinet Paragraf). https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/197953-nar-polisen-for-upp-en-batong-i-anus/

Konsten: George Floyd Mural.


georgefloydmural


***

Citatet: ”Det amerikanska nationsbygget började med en utrensning av ursprungsbefolkningen. När indianerna folkmördats var man tvungen att importera europeiska lantbrukare som nu skulle bryta, bygga, bo. Själva invandringen tog fart i samband med att slaveriet upphörde. Slavarbetskraften var tvungen att ersättas med annan billig lönearbetskraft. Det var så polackerna, italienarna, irländarna, kineserna kom till USA. De behandlades olika beroende på varifrån de härstammande, men samtliga drabbades av rasistiska stereotyper som lever än i dag. Rasismen var strukturell och systematisk, från organisationer på lokalplan till federal nivå. Invandringen byggde landet, men New York öppnade inte sitt hamninlopp av godhet, utan av nödvändighet. Annars hade nationen gått under. Förklaringen är alltså materiell, inte moralisk.” – Åsa Linderborg, (f. 1968) historiker, författare och kulturskribent, AB 25/10 2014).

 

vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 juni, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: