Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

FRÅN OVAN.

Jag tar ett djupt andetag. Om man för en sekund bortser från viruset (som faktiskt också utlöst en allmän social solidaritet) – så verkar det som om hela världen vridits åt vänster. Högern har en all time low. Mina hjärtefrågor står högst på dagordningen; det är nästan som 1968 (jag var där) och det trodde jag inte jag skulle hinna uppleva igen. Läget är allvarligt men ändå hoppfullt. Att agitera för Kropotkins idéer är roligare än på länge.

Det började med att Greta lyfte klimatfrågan till oanade höjder. Flyget blev irrelevant liksom hela fossilindustrin blev ifrågasatt. Vården kom i blixtbelysning under pandemin och plötsligt såg alla hur den nyliberala just-in-time, New Public Management och avregleringen har förstört den ända sedan 1992. Undersköterskorna blev de nya folkhjältarna. Därefter kom det folkliga raseriet mot rasismen och det statliga våldet; jag trodde fram till dess att jag var ensam om att vilja avveckla polisen men så gjorde Minneapolis det. Statyerna faller som käglor. Donald Trump har mer motvind än någonsin och kan kanske inte bli omvald, hela USA kokar, och i Sverige har SD på sina håll kollapsat. Skolan kan bli befriad från marknaden och återgå i hela samhällets ägo även om det inte redan är bestämt. Men jag tror det kommer. Ja, jag tror det kommer.

Och sist men inte minst har vi 70+:are fått uppmärksamhet, liksom den hårt arbetande förskolan. Mänskliga värden. Summa summarum: trevligt att politik nu äntligen kan diskuteras utan xenofobi som universalmedel. Vägen ligger öppen för en vänstersväng på de flesta områden. Därmed inte sagt att det går utan den sociala revolutionen – men någonstans måste man ju börja.

Sit felix et sanus habitas.

***

S. Jacobson: Från ovan.


karta

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 juni, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: