Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

CRIMETHINC, SUF OCH MAX GUSTAFSSON OM LÄGET.

I Minneapolis och därefter i Louisville, Los Angeles, New York City och runt om i världen har svarta, bruna och andra marginaliserade människor konvergerat för att stänga ner ”business as usual”. Anarkister har deltagit, bidragit med erfarenhet med motståndstaktik, infrastrukturer som erbjuder stöd till alla i nöd och visioner om en värld där institutionerna som dödade George Floyd och så många andra inte skulle existera. Idéer och tillvägagångssätt som agerar med anarkistiska värden kan ses i handling under dessa protester, oavsett om de som använder dem ger dem politiska etiketter.

Dessa värderingar och denna praxis, som överskrider varje enskild ideologi eller tradition, kan vara grunden för människor när de konfronterar statsmakten på gatorna. Det inhemska anarkistiska kollektivet Indigenous Action och andra har hävdat att moderna rörelser behöver ”medarbetare inte allierade” – människor som är dedikerade till att dela risker och vidta direkta åtgärder tillsammans, motiverade av en vision om kollektiv befrielse snarare än skuld, plikt eller prestige. Protesterna för rättvisa för George Floyd har visat effektiviteten av decentraliserade gräsrotsatsningar. Informerad av en horisontell, deltagande etos som avvisar polisvåld samt alla andra former av statlig tvång, insisterar anarkister på att alla har en roll att spela i befrielsen.

Ashanti Alston, en anarkistisk aktivist, talare och författare, har formulerat detta vackert. Som en tidigare medlem av Black Panther Party och Black Liberation Army och en tidigare politisk fånge har Alston erfarenhet av att konfrontera statligt våld. Informerad av Zapatista-upproret i Chiapas återspeglar hans vision om kollektiv befrielse ett anarkistiskt ethos som delas över många rörelser och samhällen, som verkar för att inspirera våra ansträngningar idag:

”Vi måste ta reda på hur man skapar en värld där det är möjligt för alla olika människor att vara som de är, en värld där alla passar in” (Crimethinc).

***

Under första maj hängde SUF Uppsala upp banderoller runtom i Uppsala. Vi har valt att skriva några texter angående vad vi menar med de olika banderollerna, texter som vi kommer att lägga upp under de kommande veckorna. Den andra banderollen handlar om vården.

Problemen som finns i sjukvården har funnits där under en längre tid. Där privatiseringar, sänkta löner, varsel och försämrade villkor är ständigt närvarande. Corona synliggjorde det, då väljer högern och socialdemokratin att applådera. Det är endast ett sett att förskjuta debatten så att kapitalisterna och politikerna slipper stå till svars för sina intressen i vården, dvs. kvartalsinkomster och nyliberalism.

När vårdarbetena ställer materiella krav på ledningen så behöver även de förhålla sig materiellt, dvs. förändra sitt sätt att arbeta och göra uppoffringar av sin egen profit för att göra sjukvården relativt fungerande. Men när de applåderar så slipper de förändra något alls. Pengarna finns, men i vilka fickor? Jo, de finns i företagens och kapitalisternas. Staten följer alltid deras intressen och det bevisas genom att de ger miljarder kronor i krispaket till företagen och kapitalisterna. Pengar som istället ska gå till vården.

Vi anser att detta är ett gyllene läge för Vårdförbundet att gå till kamp och inte i höst. Det är nu kraven kommer att gå igenom. Bättre schemaläggning, högre bemanning, utarma inte sjukvården genom bemanningsföretag och privata e-tjänster, inga jävla konsulter och avgå, Irene Svenonius! — SUF Uppsala via gatorna.info.

Konsten: Max Gustafson.


Covid-Partybromsaren-19

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 13 juni, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: