Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MINNEAPOLIS AVVECKLAR POLISEN!

CNN har intressant statistik om den amerikanska polisen. Döda i polisens förvar är 1.348 personer, jämfört med Australiens 21 och UK 13. Polisen i USA dödade 2018 c:a 1000 personer, i Tyskland 11, i Australien 8, Sverige 6, UK 3 och Nya Zeeland 1. Polisvåld i USA mot vita är 76 per 100.000 och mot svarta 273 per 100.000. USA har 2,2 miljoner fångar, 655 per 100.000 vilket är flest i världen. Inget annat land ligger i närheten. 33% av fångarna är svarta, mot 12% svarta i hela befolkningen.

En god nyhet ovanpå alla dessa siffror: Minneapolis styrelse tänker avveckla polisen och ersätta den med ”ett helt annat system”! – Vi har åtagit oss att avveckla polisarbetet så som det ser ut i Minneapolis för att tillsammans med staden skapa en ny modell för allmän säkerhet, säger stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender till CNN. Fantastiskt framsynt. Alla städer och nationer borde följa detta exempel.

En som insett upploppens ekonomiska betydelse är Kajsa Ekis Ekman. I ETC skriver hon Nu tränger insikten in: Att döda svarta människor kommer att stå er dyrt. Historien visar att det är genom att orsaka ekonomiska konsekvenser som människor med billigt blod kan skydda sina liv”.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson svarar nu på Jimmie Åkessons krav på att statsepidemiologen Anders Tegnell bör avgå. – Det är inget som han har att göra med, säger Johan Carlson. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän (svt).

Konsten: Banksy. Kommentar till mordet på George Floyd och andra afro-amerikaner.


_206e28e2-a809-11ea-99ce-29fdcc9e82d1

***

Citatet: ”Rasist är det värsta ord jag vet”. – Rasisten Bert Karlsson i manus till SVT-programmet ”Sommar”, 2016. (Du läste rätt, han sa inte ‘rasism är det värsta jag vet’).

***

2 kommentarer på “MINNEAPOLIS AVVECKLAR POLISEN!

 1. Björn
  8 juni, 2020

  Man bör nog även se en större bild då en ej väst vit har noll värde utanför USA´s gräns och kan dödas utan någon bryr sig.Övermänniskomentaliteten har visat sig i Vietnam, sanktions massakern i Irak, terrorn i Sydamerika mm.

  Gilla

  • Konst & Politik
   8 juni, 2020

   Javisst är det så. Rasism mot asiater skall inte förglömmas. Men det jag skrev handlade speciellt om BLM.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 juni, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: