Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

BANKSY: MIGRANT CHILD.

Aktivister fyllde offentliga platser i stort antal för att markera George Floyds död och kräva ett slut på systematisk rasism med iscensättning av ”die-ins” utanför USAs ambassader. Och med att i den radikala staden Bristol, UK, riva ner och kasta i floden en staty av en slavhandlare.

I London, Rom, Madrid, Warszawa, Sydney, Hong Kong och otaliga andra städer packade demonstranter gator som legat öde i månader för att berätta för regeringar runt om i världen att ”Black Lives Matter.” (CNN).

Makthavarna och polisen i Sverige verkar nöjda med att coronakrisen kan användas som förevändning till att upplösa demonstrationer, som skedde i Göteborg när 2000 personer samlats för en kort men slagkraftig manifestation. Demonstrationsrätten gäller även under pandemin. Arrangörerna får helt enkelt uppmana folk att hålla avstånden och bilda grupper på 50 inom hela manifestationens ram. Men på de flesta håll, som på Parliament Square i London just nu, reglerar detta sig självt.

Folk i allmänhet tar ansvar både för pandemin och för att protestera mot rasismen samtidigt. Polisen har inte där att göra. Det är också typiskt att medierna mycket hellre talar om det man kallar ”plundring”i stället för rasismen och det statliga våldet. Låt dig inte distraheras – det ingår i försvaret av den bestående ordningen.

Konsten: Banksy: Migrant child, Venice.


banksy

***

Citatet: ”Kreativitet är intelligens som har roligt”. — Albert Einstein (1879-1905) fysiker, filosof.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 juni, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: