Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SAMMA RASISTER HÄR SOM DÄR?

polisen

Rasismen i det nordamerikanska samhället har sina rötter först i slaveriet och därefter i segregationen. Gunnar Myrdal skrev i ”An American Dilemma”:

”There is no doubt that the overwhelming majority of white Americans desire that there be as few (Afro-Americans) as possible in America. If the (Afro-Americans) could be eliminated from America or greatly decreased in numbers, this would meet the whites’ approval” .

Till detta kommer klassamhällets orättvisor. Hur är det då specifikt inom polismakten och rättsväsendet?

En FBI-utredning med titeln ”White Supremacist Infiltration of Law Enforcement” som publicerades 2006 uttryckte oro över vit makt-gruppers intresse av att ”infiltrera brottsbekämpningen eller rekrytera brottsbekämpande personal.” Rapporten, baserad på FBI-utredningar och öppna källor, varnade till exempel för att skinhead-grupper aktivt uppmuntrade sina medlemmar att bli ”ghost skins” inom brottsbekämpande organ, en term som rapporten anger att vit makt-anhängare använder för att beskriva medlemmar som ”undviker att öppet visa sin övertygelse för att smälta in i samhället och på ett hemligt sätt främja vit makt-ändamål.”  Våld mot minoritetsgrupper skulle kunna vara ett sådant ändamål. Man nämner också Ku Klux Klan som en infiltratör inom polismakten. FBI anser allt detta vara ett växande problem.

Det har senare gjorts uppföljningar med samma resultat. I Sverige har slavhandeln på kolonin S:t Bartholemy 1784-1878, Rasbiologiska Institutet 1922-1958 samt den ännu pågående diskrimineringen av samerna, romerna och muslimerna utgjort något av bakgrunden till den inhemska rasismen. Även här har klassamhället betydelse. Att liknande förhållanden inom polisen som i USA skulle kunna återfinnas även i Sverige tyder bl.a. den välkända Baseball-ligan på, A-turen i Norrmalms polisdistrikt, under 1980 och 1990-talet. Här fanns en blandning av högerextremism och polisbrutalitet som antagligen inte var unik. Flera av ligans medlemmar hade varit aktiva i nazistkretsar och misstänkta i Palmeutredningen, flertalet är fortfarande poliser och en del är dömda för grov brottslighet. 

Ytterligare en likhet mellan polisarbete i USA och i Sverige är den dödliga användningen av tryck över hals eller rygg när den anhållne ligger på magen med händerna i handbojor bakom ryggen, något som Amnesty påpekade i Osmo Vallo-fallet 30/5 1995, som även gällde Sinthu Selvarajah i december 2014 och som senast var aktuellt i USA med George Floyd 25/5 2020. Det ser ut som om detta ”dödsgrepp” är vardag på bägge sidor Atlanten.

Någon undersökning av organiserad högerextremism och rasism inom polis och rättsväsende i Sverige har mig veterligt inte gjorts sedan 1943. Det skulle återigen behövas idag.

”Utredning rörande polismäns anslutning till politiska ytterlighetsriktningar m.m. verkställd av 1942 års poliskommission”. Stockholm 1943, SOU 1943:5.

Nedan: Osmo Vallo, George Floyd – offer för samma sorts polisvåld.


images-1

Unknown-1

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 juni, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: