Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DÉTOURNEMENT.

Det är så vackert utomhus nu så man kan bli gråtfärdig. Men i skiftet mellan två årstider mår jag inte så bra som jag borde. Naturen tröstar mig. Samhällsfunktionerna stängs ner en efter en – jag hade tre ärenden idag på stan och överallt var det stängt: banken, Capio, färgaffären –  fast det är mitt i veckan. Inte så bra. Men som sagt, naturen tröstar mig.

Nya LO-ordföranden betonar arbetarnas betydelse för samhället. Ett understatement.  Ja, utan vanliga arbetare skulle samhället särskilt som det nu är konstruerat inte fungera en enda minut. Med eller utan corona. Och trots detta enkla faktum måste de slåss för vartenda öre i lön, och i vissa fall för livet, medan de 1% glider fram genom livet på en räkmacka. LO:s medlemmar vill samtliga ha ekonomisk demokrati. Är det möjligt inom kapitalismens ramar? Nej, det är det inte. 100 år med samma system och utan ekonomisk demokrati är beviset. August Palm i sin himmel nickar instämmande.

Konsten: Felix the Cat. 1920-talet var stumfilmens och Charlie Chaplins epok och den tecknade serien var snart i symbios. Lustigt att just denna katt (som har publicerats i nu drygt 100 år) har lämpat sig för redigerad pratbubbla. Det var Situationistiska Internationalen som uppfann den idén: détournement som ungefär betyder omkastning av innebörden. Många har sedan dess följt efter – metoden är mycket effektiv. Den skulle behöva tillämpas på samhällsnivå.


images-1


***

För övrigt anser jag att stängda gränser kring Sverige – som vi inte haft sedan WWII – är ett unikt och lysande tillfälle att genomföra en radikal och total förmögenhetsutjämning inom landet. Tillsammans med avskräckande konsekvenser för kapitalflykt kunde vi få en rättvis och planerad ekonomi på nolltid.

***

Citatet: ”Staten garanterar status quo: de rikas rikedom och de fattigas fattigdom.” — Mikhail Bakunin (1814-1876).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 maj, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: