Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

USAs HUNGRIGA BARN.

1 barn av 5 i USA får inte tillräckligt att äta, skriver New York Times. I ”världens rikaste land”. Skamligt. Några få är rika för att så många fler ska vara fattiga – vilket värdelöst system!

New Yorks tunnelbana håller nu stängt på natten för första gången sedan dess tillkomst 1904. Höjden av cynism är att säga åt de hemlösa ”Gå hem!”

”Den medeltida pestens regulering kastar en lång skugga över den politiska historien. Den markerade en stor utvidgning av statsmakten till mänskliga livsområden som aldrig tidigare varit föremål för politisk myndighet … Den berättigade kontrollen över ekonomin och människors rörelse; den godkände övervakning och tvång; och den sanktionerade invasionen av hem och utrotningen av medborgerliga friheter. Med argumentet om en folkhälsokriminalitet välkomnades denna maktförskjutning av kyrkan och av kraftfulla politiska och medicinska röster. Kampanjen mot pesten markerade ett ögonblick i uppkomsten av absolutism, och mer allmänt främjade det ett tillträde till den moderna statens makt och legitimering”(Crimethinc). Medeltidens mörka metoder känns igen under corona-epidemien.

Konsten: Courtesy Lindström.


lindstrom3.jpg

***


Citatet: ”Tack vare flyktingmottagande växer Sverige ekonomiskt och socialt och det beror på att vi är fler som kan göra mer. Om vi inte tar tillvara på det, ja, då är felet vår politik, inte de som flyttat hit. — Johan Ehrenberg, ETC.

lovepeace-jp.jpeg

4 kommentarer på “USAs HUNGRIGA BARN.

 1. Björn
  7 maj, 2020

  Svältande barn i USA är så skamligt att jag ryser.
  Men jag är rädd att det kan bli resultatet här i Sverige med om man fortsätter
  svartmåla Kina det har inte funkat genom århundraden att inte prata med en regim
  och därigenom kunna påverka.Har tvekat klistra in vad jag tror det beror på men vågar inte.Men här är en serie om vad som görs i Kina och visar hur Sverige faller
  mer o mer i skuggan från varit ett av världens främsta länder.

  Gilla

  • Konst & Politik
   7 maj, 2020

   Det kan bli resultatet här med om (S) inte vill avskaffa kapitalismen (och kungahuset)…som du skrev nyss. På 1870-1890-talet och ett par år innan exkommuniceringen av Ungsocialisterna var (s) och LO en revolutionär rörelse. Branting svek revolutionen 1917 som var på väg att lyckas – med direktdemokratiska arbetarråd och allt. Men som sagt, 1890 hade jag nog varit sosse, men inte senare.

   Gilla

 2. Björn
  7 maj, 2020

  Håller med (S) vandrar högerut och vad ska vi med Kungen till denna har ju inte ens anfallit Danmark =)

  Gilla

  • Konst & Politik
   7 maj, 2020

   En sån som Ernst Wigforss eller Rudolf Meidner högaktar jag. ”Vi måste ge oss på ägandet!”. Jag tror högervridningen har gamla anor; Storstrejken 1909, Saltsjöbaden 1938, Kanslihushögern och avregleringarna Feldt/ Åsbrink/Dennis…mänga i LO längtar nog efter verklig ekonomisk demokrati! Hade Juholt fått det stöd han behövde så skulle han kunnat förändra Sverige. Till det bättre, inte som Åkesson till det sämre. You know…

   Och Kungen – en överbetald frimärkesmodell.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 maj, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: