Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

DET STÖRSTA UNDRET.

500px-CMB_Timeline300_no_WMAP.jpg

 


Det största undret är Existensen. Att någonting finns överhuvudtaget, motsatsen var antagligen också möjlig. En slump? Att det fanns litet mer materia än antimateria i Big Bang, och att det som blev över kunde bygga Universum. Vad fanns före ”Big Bang”? Ingenting, säger vissa men det är  knappast ett svar. ”Skaparen” eller ”Atman” säger de religiösa och det är åtminstone ett försök till svar. En cyklisk utveckling av universum håller jag för mest trolig. Men min och din historia börjar ytterst där. Galaxer bildas, Solen tänds och tre planeter kretsar i den s.k. beboeliga zonen. Venus blir för het, Mars för kall, men Jorden helt lagom. Slumpen? Livet uppstår med de första cellerna med membran, bakterier. De bildar syre och fotosyntes. Allt verkar upplagt för livet. Utvecklingen skildras av Darwin i ”Om arternas uppkomst”. Atmosfärens sammansättning och temperatur stöder också livet, liksom klimatet, solstrålningen och oceanerna. Slumpen?


000032483_1-b460b04fa25764eeedbc511216cef3e7.png


Jorden utsätts för 5 katastrofer som utplånar det mesta livet, men sen börjar det om på nytt. Slumpen? Människan uppstår och utvecklas och sprider sig från Afrika ut i världen. Befolkningen ökar och de tidiga civilisationerna uppstår i Mesopotamien. Fortfarande slumpen? Europa 1918, spanska sjukan dödar 20 miljoner, min far får den men överlever. Av en slump? Min far träffar min mor och gener blandas. Jag föds – som tänkande, medveten människa! – 1948 och slipper WWII och växer upp i en familj i ett litet samhälle i Sverige. Här är jag nu, grubblande vid tangentbordet, liksom du och alla andra är här, och inte av en slump. Det är det största undret.

***

Se även: ”Meningen med livet”. https://sv.wikipedia.org/wiki/Meningen_med_livet

vinjett2.jpg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 7 maj, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: