Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

RÖSTER OM KRISERNA.

Naomi Klein väckte stor uppmärksamhet med sin författardebut No Logo där hon riktade strålkastarljuset mot de multinationella företagens makt och super­exploatering av tredje världens fattiga. No Logo kom att bli något av den spirande globala rättviserörelsens bibel. Även de följande – Chockdoktrinen och Det här förändrar allt – fick stort genomslag. Nu ligger hennes senaste bok, I lågor på bokhandels­diskarna (Internationalen). http://www.internationalen.se/2020/04/sorj-inte-organisera-er/

Röster om krisen/kriserna.

  • De kraftfulla åtgärder som ska lindra pandemins ekonomiska effekter är ett unikt tillfälle att främja hållbara klimatlösningar, anser Internationella energimyndigheten (IEA).
  • Den offentliga utredningen “Vägen till en klimatpositiv framtid” konstaterar att  “För att minska växthusgasutsläppen med minst 85 procent behöver i stort sett all användning av fossila bränslen upphöra i samhället” (Greenpeace).
  • Sverige är i behov av högre beredskap, men inte genom militariserade samhällsfunktioner. Att använda den utmanande och tragiska situation vi nu befinner oss i för att strö ännu mer pengar över krigsmakten är inte lösningen för att skapa hållbara och fredliga samhällen.(Kristna Fredsrörelsen).
  • Greta Thunbergs stiftelse ger 1 miljon till UNICEFs arbete mot corona hos barn (Expr.).

Mellan åren 2015 till 2019 har politikerna i Österåker betalat ut arvoden för interna möten. En revisionsgranskning visar nu att arvodena är olagliga men politikerna vägrar betala tillbaka (Aktuellt Fokus).”Ananas, järpe, frossa och njut – borgare, snart är din saga slut”, som Majakovsky skaldade.

Konsten: Naomi Klein. Foto courtesy Kourosh Keshiri / Intis.


naomiklein.jpg


***

Citatet: ”Vad som än händer är det dags att begrava nyliberalismen. Vi behöver en verklig omfördelning av makt och välstånd. Och det är bara en genuin vänster som kan bekämpa fascismen”. — Naomi Klein (f. 1970)  författare.

lovepeace-jp.jpeg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 maj, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: