Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD HAR VI ”FÖRSVARET” TILL?

Kapitalismen kan inte repareras, Coronavirus visar dess enorma svagheter (Counterpunch). https://www.counterpunch.org/2020/04/27/capitalism-cant-be-repaired-coronavirus-shows-its-huge-weaknesses/

Försvarsmakten har förhindrat takbeläggning med solceller på privata hus i Skanör-Falsterbo. Men man vill inte förklara på vilket sätt solcellerna skulle ”hota rikets säkerhet”. Idiotiskt. Och oförskämt.

Vad har vi försvaret till? Att jaga inbillade u-båtar? Att blyförgifta Ravlundafältet på Österlen? Lägg ner ”Försvaret”  så sparar skattebetalarna miljoners miljarder. En anslutning till Nato betyder att vi kan inhysa och därmed angripas med kärnvapen. Ett decentraliserat folkligt gerillaförsvar och en kraftig utbyggnad av skyddsrum för civila skulle skydda oss mycket effektivare än alla dessa rastlösa yrkesofficerare som drömmer om tredje världskriget.

Olof Palme ville göra Norden till en Kärnvapenfri Zon och Ekis vill ha ett Nordiskt folkförsvar. Ja, nästan vad som helst vore bättre.

Har man den minsta invändning mot Stat och Kapital får man numera veta att man är en ”våldsbejakande extremist”. Effekten är densamma som om Liberalerna vore det enda tillåtna politiska partiet i Sverige – outhärdligt, med andra ord. But don´t worry, be happy – våra idéer vinner i längden.

Konsten: Courtesy Moominvalley Season 2.


Moominvalley_Season_2_Key_Art_Cover.jpg

***

Citatet: ”Men så är det när man börjar vilja ha saker. Nu tittar jag bara på dom och när jag ger mig av behåller jag dom i mitt huvud. Då har jag händerna fria och behöver inte bära någon resväska”. —Tove Jansson konstnär, författare (1914-2001).

vinjett2.jpg

2 kommentarer på “VAD HAR VI ”FÖRSVARET” TILL?

 1. Björn
  28 april, 2020

  Vad har vi försvaret till?

  Jag undrar om försvaret är så mycket smartare än vi kan tänka oss.De har genomskådat Ryssarna, när de köpte 200000 kr schäfrarna och väntar nu
  bara på att Ryssarna ska släppa ut sina Taxar över Skåneslätten.

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 april, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: