Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ARNA – Autonomous Revolutionary Nordic Alliance: Kapitalismen är viruset.

a-stjacc88rna.jpg


Bota det kapitalistiska viruset! En uppmaning till decentraliserade åtgärder den 1 maj i norr. Plötsligt öppnas en dörr. Ett glimt av en annan framtid och ett annan nu. Koronaviruset har skakat om saker, och vad som tidigare var omöjligt är nu möjligt. I Amerika, kapitalismens hjärta, finns det nu någon form av universell sjukvård och till och med universell grundinkomst diskuteras. Spanien nationaliserar vårdsektor. I de nordiska länderna sker en liknande efterklang. Över hela världen andas ett lättnadsslucka när föroreningarna är på väg ner, flygflukten håller på att försvinna och logistikkedjor från hela världen avbryts. Berättelser om grannar, främlingar och medarbetare som samlas för att göra ömsesidigt bistånd finns i överflöd.

Naturligtvis innebär denna situation också ett enormt hot om ökad statsmakt och krypande autoritärism. Kapitalismen vill inte att en bra kris går till spillo. Viruset innebar ett omedelbart avskaffande av rättigheter och friheter, och vi måste vara klara över att dessa makter försvinner i det ögonblick viruset gör det. Nya saker är verkligen möjliga, och inte alla till det bättre.

Viruset har visat kapitalismens sårbarhet, hur en störning kan stråla utåt och göra livet omöjligt. Pengar som inte fanns tidigare kastas nu runt av biljoner (!) Av kapitaliststaterna för att stabilisera kapitalet. Neoliberalism, och i förlängningen liberal politik, skakas i grunden. Nu är vår chans att strejka. Samtidigt måste vi förbereda oss för de oundvikliga attackerna på arbetarklassen när finanskrisen accelererar. Låt oss gripa initiativet och se till att vi inte är de som tappas bakom vagnen, att vi vaknar upp efter viruset till en helt förändrad värld snarare än mer åtstramning.

Detta är en uppmaning till en decentraliserad insats den 1 maj av den autonoma revolutionära nordiska alliansen. Den 1 maj kan vi inte, och ovilliga, samlas i stora grupper, men vi måste och bör fira denna internationella dag för arbetarklassens kamp. Vi uppmanar alla att delta i decentraliserade åtgärder mot kapitalismen och för ett samhälle utan klasser före och med 1 maj. Sätt upp affischer och klistermärken, gör baner, måla graffiti, gör direkta åtgärder, hostar på poliser och ser till att människor överallt ser ett meddelande om att kapitalismen är det virus som vi behöver bota.


Kapitalismen i sig är viruset, och vi ska bota det.ARNA – Autonomous Revolutionary Nordic Alliance har uppdaterat sin profilbild.

–Den autonoma revolutionära nordiska alliansen ARNA

 

Länk: https://www.infoarna.org/post/cure-the-capitalist-virus-a-call-for-decentralized-actions-on-may-1-across-the-north

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 april, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: