Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ÄNNU EN GÅNG: OM UR/SR OCH ANARKISMEN – DET FRANSKA INSLAGET ÄR LYSANDE MEN DET SVENSKA ÄR STARKT FÖRVRÄNGT.

Världen: Anarkismens Historia är en fransk dokumentär i tre avsnitt som visades på UR Play 2016: http://urplay.se/program/184720-anarkismens-historia-startskottet Se den! Det är en lysande och upplysande berättelse om den enda rörelse som för alltid kan krossa Statens och Kapitalets förnedring och ge mänskligheten frihet och rättvisa.

Avsnitt 1. Startskottet. Allt börjar i Frankrike på 1800-talet. Ett nytt ekonomiskt system införs, men den industriella revolutionen visar snabbt sin avigsida och arbetarna på verkstadsgolven utnyttjas. De arbetslösa och lågutbildade blir desillusionerade och förlorar sin tilltro till det politiska systemet. Det leder till att revolutionära rörelser grundas, med syfte att ge makt åt arbetarna. En av dessa rörelser är anarkismen.

Avsnitt 2. Revolutioner och motgångar. I början av 1900-talet har anarkismen blivit en global rörelse. För arbetarna är förhållandena tuffa och behovet av förändring är stor. Anarkisterna förespråkar ett förkastande av borgerliga värderingar och skapar kollektiv där de kan leva som de vill. Statsmakterna har svårt att acceptera det och våldsamma motattacker drar igång.

Avsnitt 3. Testamentet. Anarkismen har lett till några av 1900-talets största revolutioner. Samtidigt som anarkisterna genom organisationen Industrial Workers of the World organiserade sig genom Europa växte även fascismen. År 1936 tog General Franco makten i delar av Spanien medan resten av landet upplevde en social revolution. Spaniens ekonomi kom att i stor utsträckning styras av arbetarna under ett antal år men revolten varade inte länge. När kommunisterna med stöd av Sovjetunionen kom till makten i Spanien arresterades flertalet anarkister och beskylldes för att vara trotskister, spioner eller Francos agenter.

***

Det hade behövts ett fjärde avsnitt om dagens anarkiströrelse – men den historien får vi tydligen skapa själva! Jag hade onda aningar men tyvärr blev jag övertalad att medverka. UR-mannen förföljde mig dag och natt och tog sig t.om, in i min lägenhet när jag låg och sov! Han försökte smöra mig med att han kände min son i Malmö mm (vilket jag tvivlar starkt på). Jag tror alla om gott men ibland går man på en nit.

Programledaren lät mig inte lyssna på intervjun innan sändning, vilket annars brukar vara en självklarhet. Jag blev chockad av resultatet – med dess mest impertinenta, ixoida och tondöva journalist – (lyssnaren fick i stort sett bara veta att ”Bakunin drack konjak” och att ”det med anarkismen skulle bli alldeles för många möten” ; de intervjuade dränktes i intervjuarens egna oinsatta pratkaskader) men det drar vi ett glömskans barmhärtiga täckelse över.

Hur svårt ska det vara att göra ett program om den nutida anarkismen i Sverige? Gör om, gör rätt – eller läs ”Anarkismens Återkomst”och Wikikipedias artikel istället! Där finns alla relevanta fakta. Som det nu blev skadar programmet både enskilda och organisationer .- under förevändning av motsatsen. Skäms! Ämnet ”Anarkismen i Sverige” innefattar bla. Bakunins, Kropotkins Och Emma Goldmans besök här 1864-1940, Amalthea&Anton Nilsson, SAC 1910 och framåt, 1917 och de svenska arbetarråden, 1968 och studentrevolten då nya anarkistgrupper startas över hela landet, det antifascistiska arbetet, husockupationsrörelsen, anarkafeminismen och mycket, mycket mer, Inget av detta mer än snuddades vid eller utelämnades helt i programmet. Tidningen BRAND har utkommit i mer än hundra är – ointressant? Joe Hill – ointressant?

Däremot var det ett evigt tjat om våld. Vi använder inte oprovocerat våld, men antifascism är alltid självförsvar. Vad som helt kom bort var också våra sociala insatser för gemenskap, typ allaktivitetsrörelsen. Våra demos växer för varje år och det enda våld som förekommer där är statens/polisens/nazisternas.

Jag övervägde att anmäla till Radionämnden men nu släpper jag detta annars blir det för mycket för mina stackars franska nerver 😦 Gör om programmet med en journalist som behärskar elementa och åtminstone inte är direkt fientligt inställd till anarkismen. Ni skulle kunna intervjua mig (eller någon annan nuvarande anarkist). Jag skulle kunna berätta om 75 år i den frihetliga socialismens tjänst). En ursäkt bör göras till undertecknad och också ges till kamraterna på Cyklopen i Stockholm och till  kamraterna i MUSK i Malmö. I så fall går jag inte vidare med detta.

 ***

500px-Politicalquad.svg.png
vinjett2.jpg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 april, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: