Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

IKONOKLASM! RÄDDA KONSTEN! OCH RÄDDA CAFÈ ATHÈN!

Konsten: Den största förstörelsen av konst i svensk historia. Tiotusentals konstverk i offentligheten har försnillats, vandaliserats, stulits eller förstörts skriver Anders Rydell i svd. https://www.svd.se/sa-ranades-svenskarna-pa-tiotusentals-konstverk

Konstverken har tydligen bara varit intressanta när de bytt ägare, bytesvärdet, men den sinnliga upplevelsen, bruksvärdet, är här som alltid i en kapitalistisk ekonomi i underläge. När det gäller den känslomässiga receptionen av offkonst är en utförlig och tillgänglig presentation vid invigningen av största betydelse har det visat sig. Ett konstverk som man sedan fått och behållit en personlig relation till – som uppskattas av de som rör sig kring det – överlever längst. Då har bruksvärdet vunnit.

I Lundagård 21/4 skriver Julia Hagström ”Myten om Athén”, studentkafeet i AF-borgen. Det gör hon bra. https://www.lundagard.se/2020/04/21/myten-om-athen/ ”Att komma in på Gamla Athén var som att besöka Paris”. Hon har läst min artikel (Tack för det!) ”Gamla Cafe Athén (1953-1973) i våra hjärtan” på denna blogg: Thttps://anarchyisorder.wordpress.com/2011/07/08/gamla-cafe-aten-i-vara-hjartan/

Jag väntar (med fasa måste jag erkänna) på invigningen efter den nuvarande renoveringen. Jag kommer att recensera den, fattas bara. Stängningen av Gamla Café Athén 1973 kommer vi aldrig att förlåta. Risken är att det blir ännu värre nu. Rekonstruera hela Athén som det var! Då hade vi haft något att vara stolta över.


Athén 1966.jpg

Fest på Athén 1966. Foto courtesy AF:s Arkiv.

vinjett2.jpg

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 23 april, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: