Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

TYST VÅR? NEJ TACK!

Författaren Naomi Klein har bråda dagar. Medier från hela världen vill veta hur den världsberömda debattören ser på coronakrisen. Själv tror hon att den kan starta en folkrörelse för ett mer jämlikt och hållbart samhälle: ”Om jag kan bidra är jag nöjd. Mer än nöjd: glad!” säger hon till DN:s Sandra Stiskalo (DN). Jag hoppas liksom Naomi på en stor och varaktig förändring post corona.

”Slöjförbudet är skadligt” läser jag och tvingas se efter om det verkligen är Sydsvenskan det står i. Jo minsann. Sen tappar jag fullständigt hakan över nästa rubrik: ”Klottersanering är inte bara dyrt – det skadar husen också”. Även detta är riktigt – det sägs av en utbildad konservator – men hade aldrig kunnat skrivas bara för några år sedan. Efter att nolltoleransen mot graffiti imploderade 2014 kommer sanningen fram i full dager. Saneringen skadar mer än klottret och resultatet blir värre än om man lät taggen stå kvar. ”Boten värre än soten” som ordspråket säger.


Tags.jpg


Men ingen lundensisk graffitimålare med självaktning skulle tagga på ett k-märkt hus; det kan kanske vara någon utifrån på tillfälligt besök. Tags och pieces gör sig bäst på den annars så trista grå betongen exempelvis i mörka gångtunnlar och det är också det vanligaste. Saneringsbolagen är ett parasitärt otyg; jag minns den firma som bättrade på sina inkomster genom att själva klottra på natten och sedan sanera samma klotter på dagen (!). Den intet ont anande fastighetsägaren fick betala. Snudd på genialt tyckte de nog – tills de åkte fast.

Konsten: Tyst vår.  “Skogen har ingen gallerist”, skriver en poet i introduktionstexten till grupputställningen Tyst Vår som inleds torsdagen den 16 april i skogen bakom Kaknästornet i Stockholm (SFF). ”Tyst vår” var också namnet på biologen Rachel Carsons debattbok 1962 om pesticiderna och fågellivet, en bok som ses som den moderna miljörörelsens startskott, och det var hennes förtjänst att DDT förbjöds. En vår utan fågelsång hoppas vi aldrig få uppleva. Bild nedan: Rachel Carson i naturen.


rachel.jpeg


***

Citatet:”Ju klarare vi kan rikta vår uppmärksamhet på universums underverk och skönhet, desto mindre lust kommer vi att ha för förstörelse.”— Rachel Carson (1907-1964) miljöforskare, författare.

lovepeace-jp.jpeg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 april, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: