Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

TOMAS LÖFSTRÖM MELLAN HAVÄNG OCH HIMALAJA.

Tomas Löfström, 1948-2016, var en svensk reseskildrare, författare och kulturjournalist, tillika en nära och kär kamrat. Bild Wikimedia Commons.


Tomas_Löfström.jpg


Tomas Löfström började omkring 1970 att med utgångspunkt i studentrevolt och reseerfarenheter publicera reportage, kulturartiklar, poesi i Tidsignal, Arbetaren, Vår Lösen m.fl. Han debuterade med romanen Liftare 1971. Från 1987 var han krönikör och reseskildrare i resemagasinet Vagabond i omgångar. Han var 1977–1980 redaktör för tidskriften Studiekamraten och har även ingått i redaktionen för riksradions Obs/Kulturkvarten. Tomas Löfström utgjorde en tredje länk i en Österlensk författarkedja med både far och farfar som Österlenskildrare. Hans farfar, folkskolläraren och författaren Frans Löfström fick en väg uppkallad efter sig på Baskemölla och hans ”Här Ostpå” står i var mans hem. Fadern Inge Löfström, präst och författare, har skildrat livet i det Österlenska kustsamhället i flera litterära verk. 

Tomas var en av mina käraste och jämngamla vänner. Vi lärde känna varandra i rörelsen Allaktivisterna i Lund 1969 -71. Förutom på Allaktivitetshusen träffades vi ofta över en öl i den röda galonsoffan på Café Athén. ”Keddy” var mitt nome de guerre på den tiden. Tomas bodde då hos föräldrarna på Winstrupsgatan, och i ett samtal bland lätt desorienterade kamrater om ”vad ska vi göra sen?” under en snabb promenad mellan Stadsbiblioteket och Lunds Bokcafé 1971 minns jag tydligt, mitt i gatan, att han sa ”Jag tänker bli författare”. Det blev han också, samma år, och en av de bästa. Hans debutroman hette ”Liftare” (jmf Kerouac) och sen följde en mängd reseskildringar från vägarna till Indien, Tibet och Nepal med omnejd. Han kom att slå sig ner på sitt älskade Österlen och en typisk boktitel är ”Från Haväng till Himalaja”. Haväng är sannerligen en glimt av paradiset tänker jag varje gång jag strövar längs dess bärnstensrika vita sandstränder och mjuka kullar. Och Indien är verkligen fantastiskt tänkte jag vid ett besök i den heliga staden Varanasi där jag mötte soluppgången på ett av dess ghats vid Ganges.  Vi fanns länge i samma kamratkrets. Jag saknar hans milda stämma och hans vänliga gestalt. Alla som älskar endera Lund, Österlen eller Centralasien borde läsa hans böcker. De är helt underbara och med en inkännande, filosofisk iakttagelseförmåga. Anbefalles varmt.


images-2.jpeg

Haväng, Österlen.

***


Bibliografi.

  • Liftare, 1971.
  • Rörelsen, 1973.
  • Vägen till Kathmandu, 1975.
  • Landet mitt i världen, 1976.
  • Minnet av en by, 1978.
  • Mellan Haväng och Himalaya, 1978.
  • President de Huslund, 1978 (med Peter Guttorp)
  • Kring Lund, 1979.
  • Dalen där Buddha dör, 1979.
  • På Österlen, 1981.
  • Den långa resan till Lhasa, 1983.
  • Transit,1984.
  • Gryningsflickan, 1986. (Belönad med delat förstapris i Bra Böckers romanpristävling 1985).
  • Till min syster, 1988.
  • Rosor, vin, en vän att älska, 1989.
  • Hemligheten i Marabar, 1992.
  • Änglar och rebeller, 1995.
  • Röster från Indien, 1997.
  • Mannen som reste, 2000.
  • Kärlek, uppror och kardemummakärnor, 2001.
  • Österlen – landskapet i litteraturen, 2002
  • William Arnes dröm om frihet, 2004.
  • Innan Ganges flyter in i natten, 2009.
  • Den siste resenären – en biografi om Torgny Sommelius, 2012.
  • Överbrygga, 2015.

***

2 kommentarer på “TOMAS LÖFSTRÖM MELLAN HAVÄNG OCH HIMALAJA.

  1. johnny cash quotes
    19 april, 2020

    Thanks for featuring the lovely images– so vulnerable
    to a feeling of reflection. https://www.pinterest.com/ThoughtBeauty/johnny-cash-quotes/

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 april, 2020 by i * KRÖNIKAN, * TOMAS LÖFSTRÖM..

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: