Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

En dag kommer museerna att öppna igen  (Men inte som vi har känt dem)

Från Dissent Magazine (via Not Bored!) Av Bernard Marszalek.

 


31a9f564c7abf286652e5f2c47c8b640.jpg


Vi kommer att behöva konst ”på andra sidan detta”, säger en arbetare på Guggenheim Museum. Vi kan därför komma på ”Varför har vi konst?” och ”Varför är det värdefullt? Varför uppskattas det? ” …Vi kommer verkligen att behöva det på andra sidan detta. Det betyder att vi verkligen kommer att behöva de människor som driver dessa institutioner och arbetar vid dessa institutioner och underhåller dem.

Fast jag sympatiserar med arbetarna på museer (och gallerier och ”konst”-butiker), tror jag knappast att ”vi” kommer att behöva flockas till museer för stöd och mycket mindre för uppbyggelse och upplysning, ”på andra sidan av detta.” Jag säger: ”Håll museerna stängda tills de återspeglar de befriade individernas kreativitet!” Befriade från jobb!

”Vad sägs om arbetarna?” – Jag kan höra de doktrinära skrika, när det de menar inte är arbetarna, utan deras jobb. Jag skulle säga som svar – ”Låt dem få ta sin frihet!” Att frigöra arbetare från sina jobb, i ett försök att minska COVID-19-infektioner, men utan ekonomisk säkerhet, innebär att de utsätts för mental tortyr, om inte värre, och kan inte stanna kvar. För första gången kommer många att ha ett överflöd av tid att göra vad de längtar efter men inga sätt att få sina projekt förverkligade. Att återvända till ”normalitet” – oligarkernas program och deras sykofanter – är att försvara ett socialt brott. Den enda lösningen är en social subvention för att vara människa: en inkomst för autonom kreativitet för alla och inte löneslaveri för ett jobb.

De som har utvecklat färdigheter för att bygga installationer, montera belysning, att reparera och ta på sig olika uppgifter, kan bättre använda dem för att skapa palatser av fantasi och inuti dessa byggnader av en glittrande oafisk kultur som är metastaserad på ackumulering av rikedom och kändisens falska berömmelse.

Och de ”skötare”, som måste slösa sina dagar med att göra något mer än att öka storleken på sina åderbråck som skyddar symbolerna för rikedom och skådespel, måste befrias från de kedjor som deras jobb innebär att söka personligt och kollektivt uttryck, och på det sättet bidra till en kultur av fantasi och kreativitet, i huvudsak en kultur av humana värderingar. Målet är ett verkligt hållbart samhälle; det finns inga andra mål.

Hur kan vi svara på ett samhälle som förhärligar kreativiteten i tidigare förtrycksåldrar mer än att främja och fira en effusion av samtida kreativitet för alla? Det är korrupt! Det måste avskaffas!

4 april 2020

Anm. Sarah Jaffe: ”Belabored Stories: Someday the Museums Will Reopen”, publicerad 30 mars 2020, Dissent Magazine: https://www.dissentmagazine.org/blog/belabored-stories-someday-the- museums-will-reopen. Fritt övers. S, Jacobson April 2020.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 april, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: