Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VART GÅR VI?

Kina flyttar fram sina positioner genom att hjälpa andra länder med sjukvårdsutrustning och goda råd. Men var började problemen? Jo i Kina.

”Vi är överväldigade. Alla vill hjälpa till och går samman för att stötta på det sätt man bara kan”, säger Sara Lindholm Larsson, operativ chef för operation och intensivvård på Karolinska (SDS). Inbördes hjälp rules! Civilsamhället när det är som bäst.

Stoppa Marschen @StoppaMarschen. Lokalt initiativ för att mobilisera den antifascistiska motaktionen mot NMR:s planerade förstamajtåg i Uppsala. Vi gör det tillsammans – nazisterna ska stoppas!

Dagens Sydsvenskan har en artikel om graffiti i Lund: i nätupplagan pryds den med ett snyggt piece av Dare/TWS. Therese Thomasson väljer först graffitisanerarnas perspektiv, vilket som vanligt är den minst intressanta ingången. Men forskaren Erik Hannerz bidrar också med några väl valda synpunkter. Han avråder från att demonisera graffitikonsten (något som efter 2014 på sin höjd lever kvar i SD och hos andra högerextremister) och som fått en oväntad renässans i Ashbergs program 200 sekunder.

Artikeln slutar så här: ”Lund har haft en stor påverkan på graffitikulturen, ja på alla subkulturer i Sverige”. Det stämmer. Det är inte graffitikonsten  utan nolltoleransen och okynnessaneringen som inte passar in i det annars så toleranta Lund. När nu kulturverkstaden Stenkrossen ska läggas ner och ersättas med bostadsrätter (!) är det inte osannolikt att vi kan förvänta oss en ny våg av tags. En centralt placerad laglig vägg t.ex. på Mårtenstorget kunde kanske fylla tomrummet åtminstone för graffarna och den stora ungdomsbefolkningen.

Konsten: Paul Gauguin: Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going? 1897/1898. Denna målning utförd på Tahiti var den Gauguin själv var mest nöjd med.


where-do-we-come-from-what-are-we-where-are-we-going-1897.jpg!Large.jpg


Citatet:”Det kapitalistiska samhällets kaotiska ekonomi är enligt min åsikt roten till allt ont vi ser omkring oss”.       — Albert Einstein, (1879-1905) fysiker, filosof i Monthly Review, No 1, May 1949.

lovepeace-jp.jpeg

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 mars, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: