Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

REFORM ELLER REVOLUTION?

Underbar vårdag med strålande sol. Men nyhetsförmedlingen är alldeles för enkelriktad just nu. Det finns annat här i livet än virus, tack och lov. Keep calm!

Danmark och Polen stänger sina gränser med corona som förevändning och EU stänger sina gränser med flyktingströmmen från Syrien som förevändning. Öppna gränser är annars det normala i en öppen värld men det var länge sedan något var normalt –  i något avseende. Samhället står på huvudet, låt oss ställa det på fötterna igen.


Unknown.jpeg


Jag läser att Norebrink på Zaramis.se blivit socialdemokrat. Jag kunde se det komma. Sovjet och Kina går bort, där är vi överens och själv hade jag den ståndpunkten redan på sextiotalet. Men frihetlig socialism som i Spanien 1936, Chiapas 1994 och Rojava 2013 är vägen framåt, liksom rörelsen bakom OWS, Fridays for Future, Gula Västarna i Paris och revolten i Chile. Inte Löfven (s) med sitt ”ett globalt handslag mellan arbete och kapital”.

Det säger sig självt att Bernie Sanders är mindre dålig än Trump och att Löfven är mindre dålig än Åkesson, men det är löjligt låga anspråk och motsvarar inte på något sätt de verkliga behoven hos folkflertalet – att avskaffa stat och kapital och införa frihetlig socialism och direktdemokrati.

Socialism är ”åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga” och anarkism är ”om alla styr finns inga styrda och därmed ingen stat”.

Konstigare än så behöver det inte vara. Vad utmaningen gäller är att uppnå, vidmakthålla det och försvara det. Och detta måste ske med folkliga utomparlamentariska medel. Alla de akuta och långsiktiga samhällsproblemen inklusive klimatkrisen kan bara lösas på detta sätt.


stages_of_the_arab_revolution__khalid_albaih.jpeglovepeace-jp.jpeg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 mars, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: