Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

POLISEN TRAKASSERADE 8 MARS-DEMON I LUND. ACAB.

Kina har övertaget i kampen mot coronaviruset. De flesta av de tillfälliga sjukhus som byggts upp stängs nu.

Börsen på Wall Street rasar. It’s going down. Bild: S. Jacobson.


finanskris.jpg

Folkhälsomyndigheten: ”Vi ser att antalet nya fall av corona i Sverige har planat ut”. Don´t panic!

Allt fler av de som förut stöttat SD även bland moderater anser nu att partiet är ”oseriöst” och ”sekteristiskt”. https://aktuelltfokus.se/ann-heberlein-kallar-sverigedemokraterna-for-sekt/

Uttalande angående polisingripandet på 8:e mars i Lund. Idag på åttonde mars så samlades 200 personer i Lund för den årliga utomparlamentariska demonstrationen. En aggressiv polisinsats som vi aldrig tidigare sett på liknande demonstrationer försökte, men misslyckades med att trakassera och störa demonstrationen.

En ovanligt stor mängd poliser (som dock var färre än tio fortfarande) dök upp bakom, vid sidan av och framför demonstrationen. Kort efter att demonstrationen lämnat Stortorget så började poliser trakassera demonstrationen. De stoppade den på Kyrkogatan och hävdade att demonstrationen ”blockerade trafiken.” Polisen var alltså då de som blockerade trafiken här, och snart bildades en stor kö av bussar och bilar bakom demonstrationen. Senare, vid Bangatan, så försökte de knuffa oss åt sidan för att ”låta bussar passera”, men det fanns inte en buss i närheten. Demonstrationen höll ihop och sa till polisen att hålla sig borta och fortsatte fram, men stoppades flera gånger till då polisen hotade att arrestera deltagare, de hävdade att det rådde maskeringsförbud och att vi återigen blockerade trafiken. De blockerade demonstrationen från att gå in på Lilla Fiskaregatan, en gågata, vilket tvingade demon att gå in på Klostergatan där den – och polisen – mycket väl blockerade gatan på grund av polisens handlande.

Demonstrationen kom därefter ut på Kyrkogatan igen och bestämde sig för att faktiskt blockerade den, för att visa snutar att de inte kan trakassera demonstrationer i Lund. I denna situation så försökte polisen arrestera människor, dra ner maskeringar, knuffa människor och hota deltagare men misslyckades med sitt försök att kontrollera demonstrationen. De drog också ner en journalist på marken, tog stryptag på en demonstrant, våldsamt knuffade flera människor och försökte göra minst ett gripande. Denna mängd våld, helt koordinerat, kan inte legitimeras med att låta trafiken gå en söndag, och måste istället förstås som en politisk provokation mot vår framgångsrika organisering och demonstration.

Det vi såg idag var nytt. Dessa demonstrationer har gått smidigt under flera år då polisen har hållit sig undan och trafikstörningar har hållts nere. Polisen har också idag försökt hävda att vi var i en illegal demonstration, något som inte är fallet. Grundlagen ger oss rätten att demonstrera, och högsta domstolen har tydligt yttrat att demonstrationsrätten är starkare än några ordningsfrågor.

På ett annat sätt så är det vi såg typiskt. Polisen är en patriarkal institution, det är en del av det ruttna samhälle vi lever i. Poliser är massivt överrepresenterade i fall av våld i hemmet och i röstande för auktoritära och rastistiska partier. Poliser lägger sällan om någonsin vikt vid våltäkter. Dessa saker är knutna till polisen som struktur. Idag har vi försvarat vår legala och politiska rätt att demonstrera. Vi försvarade våra kamrater mot en inkompetent och kontraproduktiv poliskommendering på ett framgångsrikt sätt och höll ihop. Och vi gjorde en kraftfull demonstration mot patriarkatet och för feministiska kamper världen över.

I slutändan så lät vi inte polisen stoppa oss. Istället så återvände vi till Stortorget och höll våra sista tal och den feministiska performancen ”Un violador en tu camino” och avslutade peppigt. Arrangörerna vill tacka alla som deltog! Kampen fortsätter! (Gatorna.info).

Konsten: Eduard Manet: Baren på Folies Bergere, 1881-82. Helt underbar målning. Eller hur? Manet kunde sin sak…


a-bar-at-the-folies-bergere.jpg!Large.jpg


 

***

Citatet: ”Anarkismen har bara ett oföränderligt motto: Frihet.  Frihet att söka sanningen, frihet att utvecklas, att leva naturligt och fullt ut.” – Lucy Parsons, anarkist.

***

2 kommentarer på “POLISEN TRAKASSERADE 8 MARS-DEMON I LUND. ACAB.

  1. Graffiti Brilliant
    10 mars, 2020

    Hej Staffan, jag vet inte om du får mina mail? Filmen där jag intervjuar dig är klar och ligger nu ute på YouTube. Folk gillar den, jag har fått kommentarer att den borde ännu längre 🙂

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 mars, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: