Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

MARIE LOUISE BERNERI.

Marie-Louise-Berneri-Source-https-commonswikimediaorg-wiki-FileBerneri-MLjpeg.ppm.png

 

Marie Louise Berneri (1918-1949) född i Arezzo, Italien, var äldre dotter till Camillo och Giovanna Berneri. Hennes far var en mycket populär och ibland kontroversiell figur i 1920-talets italienska anarkistiska rörelse, och han och hans familj gick i exil 1926 för att undslippa Mussolini. Maria Luisa Berneri tog sig den franska versionen av sitt namn och åkte för att studera psykologi på Sorbonne i mitten av 1930-talet. Hon blev snart involverad i den anarkistiska rörelsen och producerade en kortlivad tidning med Luis Mercier Vega. Vid det spanska inbördeskrigets utbrott for hennes far till Spanien, kämpade på Aragonfronten, flyttade till Barcelona och redigerade den prestigefyllda italienskspråkiga revolutionära anarkisttidningen Guerra di Classe. Marie åkte två gånger till Barcelona, ​​andra gången efter att hennes fars mördats av kommunister i maj 1937. Hon flyttade snart till England och deltog aktivt i produktionen av den engelska anarkisttidningen Freedom. Projekt som Berneri arbetade med inkluderade Spanien och världen, uppror! (efterträdaren till Spanien och världen) och att vara en del av en av de små grupper som startade Comments on War.

Hennes breda kontakter i och kunskap om den internationella rörelsen gjorde hennes ställning stark bland anarkister, men hennes frihetliga principer och personliga blygsamhet hindrade henne från att missbruka den. I april 1945 var hon en av de fyra redaktörerna för Comments on War  som försökte uppmana till återhållsamhet, men hon frikändes pga en juridisk teknikalitet  (en hustru kan inte konspirera med sin make), och när hennes tre kamrater hamnade i fängelse tog hon på sig huvudansvaret för att upprätthålla tidningen under efterkrigstiden. Efter hennes död 1949 av en virusinfektion publicerades flera av hennes verk postumt av Freedom Press; ”Varken Öst Eller Väst” och  Resa genom Utopia”, såväl som olika bidrag till Freedom Press-tidskrifter.

***

(Transkriberat från Freedom Press av Anarchy Archives 1986, Övers. S. Jacobson 2020).

lovepeace-jp.jpeg

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 mars, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: