Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD MAN KAN TRO PÅ.

Raoul Vaneigem, situationist och filosof som jag översatte skrev nyligen tankeväckande på denna blogg om målargeniet Hieronymos Bosch, ”Tusen erotiska spel”. ”Det är ingen status i sex längre” sa danska författaren Suzanne Brøgger för litet sen. Nej, och inte ens i naturlig nakenhet – som i Zorns briljanta målningar. Även småbarn är numera påklädda på badstranden och ingen ligger längre och steker sig i solen eller röker Gula Blend. Går det att vända tillbaka till en oskyldigare tid, en tid långt före Palmemordet? Först när kapitalismen är avskaffad kan vi träda in i det Eden som vi aldrig borde ha lämnat. Come the Revolution!

Och vi borde vara mer öppna för det magiska underverk som det är att leva. När jag var liten och satt i baksätet på föräldrarnas bil kunde jag se att månen stod lågt och att den hela tiden höll takten med bilen. Jag hade inte velat ha den naturvetenskapliga förklaringen. ”Månen följer efter oss” var inte större underverk är att jag levde. Även en poetisk sanning är en sanning.

Jag har varit inblandad i diskussioner om religion nyligen. Kanske jag redan har klargjort min ståndpunkt. Kristendom och Islam går bort: kyrkans gärningar görs numera av andra, även om jag uppskattar den nye vänstervridne Påven i mångt och mycket. De sufiska mystikerna likaså. Den enda person jag vet som kompromisslöst praktiserade det kristna kärleksbudskapet var Franciskus av Assisi; det var ju ett tag sedan och överskuggar inte kyrkans mörkare gärningar genom seklerna. 

Men man kan ha en bra gudsrelation även inom den tibetanska buddhismen och teosofin – som är de läror som tilltalar mig mest. Jag vet att Gud håller ett öga på mig och hjälper mig i vissa situationer. Så där är jag trygg. ”Inom den tibetanska buddhismen betraktar vi reinkarnationen som ett faktum” har Dalai Lama sagt. Och: ”Vänlighet är min filosofi”. Mer kan jag inte begära. Har avataren Jesus någon representant på Jorden just nu är det antagligen han, men det är vad man gör i sitt hjärta som betyder mest. Och att ”man ska inte stå emot det onda” (dvs fascismen) stämmer inte alls. Det ska man. Come the Revolution!


Unknown.jpeg

Franciskus predikar för fåglarna.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 mars, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: