Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

OM ROJAVAS FÖRBEREDANDE MOTSTÅND MOT INVASIONEN.

Raqqa08.jpg

Den turkiska invasionen av Rojava och hur motståndet mot denna har organiserats. Allt sedan invasionen av den autonoma kantonen Afrin 2018 har den internationella kurdiska frihets- och solidaritetsrörelsen kunnat förutse en framtida invasion av Rojava och nordöstra Syrien, och den kunde därmed också i någon mån förbereda sig inför denna. När Turkiet så påbörjade sin ockupation av de autonoma kantonerna i nordöstra Syrien 2019 fanns det redan en i förhand fastställd aktionsplan, inklusive strukturer för att mobilisera och organisera motståndet internationellt. Resultatet blev en solidaritetsrörelse med utgångspunkt i beslut och önskemål från Rojava, verkställda och organiserade lokalt i alla länder där det finns lokala solidaritetsrörelser: blockader, bojkotter och kampanjer för att öppna internationella fronter mot den turkiska krigsindustrin och ekonomin.

Innan invasionen påbörjades, hösten 2019, fanns handlingsplaner fastställda för hur rörelsen ville agera i händelse av krig, där den internationella solidaritetsrörelsens uppgift skulle bli att påverka de turkiska krigsinsatserna negativt genom att bland annat motarbeta turkisk import av krigsmateriel. Rörelsen samlas under den gemensamma parollen och nätverket #RiseUp4Rojava, en kampanj som har expanderat till att även innefatta kampanjer gentemot den turkiska turistindustrin.

Lärdomen från denna, ännu pågående, solidaritetsrörelse är att om vi kan förutsäga ett kommande hot, så bör vi också förbereda oss inför det, planera och bygga strukturer för att hantera dess verkningar. En eventuellt framtida regering med sverigedemokratiskt inflytande eller kontroll är ett sådant hot som vi redan idag måste börja förbereda oss inför.

— Courtesy Antifa; utdrag från artikeln https://antifa.se/2020/02/21/afa-malmo-antifascistiska-strategier-och-radikal-samhallsforandring/

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 februari, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: