Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Vad är en nyhet?

nyhet


Efter att ha vadat runt i nyhetsförmedlingens kalla träskmarker i flera år på jakt efter de enstaka guldkornen frågar jag mig: Vad är en nyhet? ”If you don´t have good news, don´t bring any” sjunger Bob Dylan. En nyhet ska vara något som hänt, men i Dylans fall går det tydligen lika bra med något som inte hänt – dvs hans Nobel-kommentar. Men allt som händer blir inte automatiskt nyheter. I kvällspressen är det mord, olyckor, dödsfall, bantningstips och kändisskvaller som dominerar. Kungafjäsk och politikerfjäsk. En nyhet ska vara säljande, därför dessa sensationslystna rubriker som inte alltid (nästan aldrig) motsvarar innehållet. Det kommersiella värdet är viktigare än informationen i sig, som helst ska vara underhållande – infotainment. Men det kan också vara något helt likgiltigt, som hur mycket den eller den vägde för och efter sin bantning. Huvudspåret är emellertid det fragmentariska och osammanhängande. ”Vi informeras noga om detaljerna för att vi alltid ska glömma helheten” som situationisterna en gång påpekade. En gammal definition är ”En hund som biter en man är ingen nyhet, men en man som biter en hund är det”. Det räcker inte idag, det ska helst vara en man som åt upp en hund. Eller en annan man.

Med en variant på den institutionella (och cirkulära) konstteorin kan man säga att nyheter är det som nyhetsbyråer och media anser vara nyheter. Vad som då försvinner på vägen är först och främst vanliga människors vardagsliv, motståndet mot systemet och tankar om en helt annan tillvaro. Aftonbladet har en avdelning som heter ”Goda nyheter” och den är… mycket liten. Vad som bjuds är annars vanligen en strid ström olycka och misär behandlad som det självklara normaltillståndet. Vänsterpressen kan vara litet annorlunda men dominerar ju inte på något sätt. Staten och dess ”oberoende” nyliberala tidningar och nätupplagor ser som sin främsta uppgift att bevara orättvisorna, ojämlikheten och förtrycket under Skådespelets våta filt. Den enda nyhet jag verkligen skulle uppskatta (om man nu vågar publicera den) och den enda som skulle behövas är nyheten om revolutionen. ”I dag har hela världen börjat resa sig!”  Ja, ”låt oss bygga Kommunen” som det heter i den briljanta skriften ”Till våra vänner” av franska Osynliga Kommittén (1).

Då blir alla nyheter goda nyheter.


Fotnot 1): Det finns en enormt komplicerad och omfångsrik diskurs kring denna utmärkta skrift, som återges på ett någorlunda begripligt sätt av http://www.krigsmaskinen.se här:http://www.krigsmaskinen.se/index.php/Till_v%C3%A5ra_v%C3%A4nner


anarkismen-c3a4r-svaret

***

Anm.: Repris på begäran.

***

PS. Diskussionen om fake news som snart är fler än autentiska nyheter tar vi en annan gång…  DS.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 februari, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: