Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

50 ÅR FÖR SENT, JOURNALISTER.

Nooshi Dadgostar kandiderar till ordförande i (V). Jag vet inte så mycket om henne; Dinamarca var åtminstone tydlig antifascist. Etzler är inte ens antikapitalist.  Men Nooshi har helt rätt när hon vill att (V) ska överta (S)-rollen. I praktiken är det ju redan så: (S) är ett mittenparti och (V) är vad sossarna borde vara, socialdemokrater.. Men att (V) radikaliseras det tror jag när jag ser det trots att behovet är akut. 

Att synen på sexualiteten generellt blivit allt strängare med åren behöver ingen längre tvivla på. Nu har det t.om. införts en Intimitetskoordinator, jo det heter så, på teatern.  Hon ska övervaka så att skådespelarna inte blir för intima. Inga mer filmkyssar! Och detta står i Sydsvenskan och inte i Grönköpings Veckoblad. 

Mera Sydsvenskan: På förstasidan möts vi av rubriken ”Här trivs eleverna trots besparingar”. Med andra ord: fortsätt att skära ner på skolan, det går bra, eleverna bryr sig inte. Skolmaten har reducerats.  Jag tycker det är litet melankoliskt att de inte är arga istället. Om ni inte protesterar så fortsätter besparingarna – och vad ska det sparas in på nästa gång? Lärarna, lokalerna, sommarlovet? Eleverna?

Till råga på allt mejlar Eskil på Sydsvenskan – han ska skriva om RPK för femtio år sedan. Det behövs inte Eskil, jag har redan gjort det. Redan 2013. https://anarchyisorder.wordpress.com/2013/09/01/attentatet-mot-rpk/ (Finns också på sajten Anarkistiska Biblioteket). Läs gärna den artikeln och tro inte på Sydsvenskan. Hade tidningarna skrivit om den kritik som fanns mot det bygget hade kanske inget mer behövts. Det ville dom inte göra den gången trots att vi erbjöd dem foton från insidan. Så det intresset kommer 50 år för sent.

Konsten: Water Album. En kinesisk konstnär har här gjort ingående studier av vattenytor, något som redan Leonardo försökte sig på. Bilden nedan är en tuschlavering, och om upplösningen varit litet bättre kan man se de små diagonala strecken på varje våg; det är alltså två olika nivåer av flytriktningar.  Att måla vatten är inte det lättaste; Anders Zorn lyckades bra. Men så var också han ett geni. Bild courtesy wikiart.com.


water-album-the-waving-surface-of-the-autumn-flood.jpg!PinterestSmall.jpg


***

Citatet: Konst kommer av ”kunna”. — Anders Zorn (1860-1920) konstnär.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades den 3 februari, 2020 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: