Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

CIVILT MOTSTÅND.

Brasiliens president Jair Bolsonaros politik i Amazonas är likvärdig med ”folkmord, kulturmord och miljömord”, enligt ett manifest undertecknat av flera hundra äldste från urfolksgrupper med hemvist i regnskogen (TT).

Extinction Rebellion står på två ben: principen om icke-våld och användandet av civil olydnad som påverkansmetod. Det principiella resonemanget bygger på Erica Chenoweth och Maria J. Stephans forskningsrapport Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict, som visade att endast 3,5 procent av en befolkning krävs för att få gehör från politikerna, förutsatt att aktivismen är icke-våldsam. I antologin This is not a drill (2019) spinner Extinction Rebellions grundare Roger Hallam vidare på forskarnas slutsats, och argumenterar för att konventionella påverkningskampanjer är verkningslösa, likaså våld. Nyckeln till radikala systemförändringar, menar Hallam, är att bryta mot lagen – på fredlig väg (Lundagård).

Statyn förvandlades till en symbol för överheten. Den sa att Malmös supportrar förväntades acceptera Zlatans affärsmässiga svek. Den sa att de inte fick känna eller tycka något, utan måste följa direktiven från den fina fotbollsintelligentian i Solna. Därför revs den (Flamman).

Konsten: S. Jacobson: Psychedelia, digital art 2019.


dizzy6.jpg

***

Citatet: ”Det är möjligt att skapa en bättre värld än den våldsamma stormarknad som nyliberalismen vill sälja till oss.” — Subcomandante Marcos (f. 1957) talesman för EZLN i Chiapas.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 januari, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: