Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

GREEN NEW DEAL.

Green New Deal är i USA ett klimatpolitiskt reformpaket som populariserats av demokraternas kongressledamot Alexandria Ocasio-Cortez. Initiativet är ett upprop för radikala förändringar i amerikansk miljöpolitik, och är en ansats till att motverka global uppvärmning och ekonomisk ojämlikhet. Green New Deal är en referens till Franklin D. Roosevelts reformpaket New Deal, som infördes på 1930-talet för att motverka effekterna av den stora depressionen, och kombinerar Roosevelts ekonomiska förhållningssätt med moderna idéer som förnybara energikällor och resurseffektivitet. Varje land kan snabbt införa sin egen Green New Deal. Det räcker inte men går åt rätt håll. Bäst vore det förstås om vi blev av med triaden Staten-Kapitalet-Klimatkrisen på en och samma gång – jag slutar aldrig att hoppas. Texten finns här: https://en.wikipedia.org/wiki/Green_New_Deal

Den första januari blev barnkonventionen svensk lag. Detta till trots fastnar barn i asylprocessen precis som tidigare, och att se till barnens bästa är fortsatt underställt den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd (Flamman).

2020 kommer nya regler som berör både dagens pensionärer och dem som funderar på att gå i pension. De sämst ställda pensionärerna kan som mest få runt 1 400 kronor mer i månaden (DN).

Konsten: Mumieporträtten. De 2000 år gamla mumieporträtten, målade med enkaustik (smält färgat vax) på träpanel har fascinerat sedan de upptäcktes i egyptiska Fayum på slutet av 1800-talet. De utgör de första realistiska porträtten någonsin och de har en närmast hypnotisk närvaro. Ett nytt projekt, APPEAR, letar efter deras gåta med moderna metoder. Artsy har en längre artikel här: https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-unraveling-mysteries-ancient-egypts-spellbinding-mummy-portraits

 

mumieportracc88tt2.jpg

***

Citatet: ”Vi behöver inte en ny historia. Vi behöver en ny framtid”  — Malena Ernman, operasångerska, mor tll Greta Thunberg, i ETC.

***

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 januari, 2020 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: